Jordi Turull no ha estat investit president de la Generalitat aquest dijous. La votació ha finalitzat amb 64 vots a favor del candidat, 65 en contra i 4 abstencions, les de la CUP, que han evitat que s'arribes a un acord en primera votació.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que la sessió es reprendrà dissabte a les 10.00h del matí, on el candidat Jordi Turull tindrà una segona oportunitat per ser investit, aquesta vegada, per majoria simple. El candidat escollit per JxCat i ERC no ha comptat amb el suport d'aquest quatre vots de la CUP, imprescindibles per ser escollit en primera votació i haurà d'esperar a la segona sessió.

22:24h

Torrent convoca la segona votació de la investidura de Turull dissabte a les 10

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat la segona votació del ple d'investidura de Jordi Turull (JxCat) per aquest dissabte a les 10.

Ho ha fet després que Turull no hagi aconseguit ser investit en primera volta aquest dijous, ja que només ha comptat amb els vots a favor de JxCat i ERC (64), davant els vots en contra de Cs, el PSC, els comuns i el PP (65), i l'abstenció de la CUP (4).

Per ser investit en primera volta, Turull necessitava una majoria absoluta dels vots de l'hemicicle, i al no aconseguir-ho s'ha de sotmetre a una segona votació per a la qual només necessita una majoria simple, que consisteix a tenir més vots a favor que en contra.

22:22h

Rovira, Forcadell i Bassa renuncien a l'escó

22:10h

El Parlament rebutja la investidura de Turull per l'abstenció de la CUP

El Parlament ha rebutjat aquest dijous investir Jordi Turull (JxCat) com a president de la Generalitat després que la CUP s'hagi abstingut i no hagin estat suficients els vots a favor de JxCat i ERC.

Turull ha comptat amb 64 vots a favor de JxCat i ERC enfront dels 65 'no' de Cs, el PSC, els comuns i el PP, a més de les quatre abstencions de la CUP.

Per ser investit en primera volta, necessitava una majoria absoluta dels vots de l'hemicicle; al no aconseguir-ho, s'hauria de sotmetre a una segona votació, previsiblement el dissabte, per a la qual només necessita una majoria simple: més vots a favor que en contra.

22:00h

Turull confia en pactar i ser investit dissabte

El candidat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull (JxCat), ha confiat aquest dijous a arribar a un pacte amb la CUP per poder ser investit dissabte: "Hem de trobar l'acord perquè la gent ens demana unitat".

Ho ha dit en el seu torn de rèplica en el debat d'investidura, on no ha entrat en polèmiques amb la CUP tot i la negativa dels 'cupaires' a investir aquest dijous, i ha admès que "la unitat no s'ha de fer en base" a la imposició d'una de les parts sinó a través del consens.

Turull ha manifestat que la unitat és el que fa avançar els pobles de forma pacífica i ha recordat que en les multitudinàries manifestacions sobiranistes la gent no preguntava a la persona que tenia al costat "de qui era", si d'un partit independentista o un altre.

Ha reivindicat que ha volgut sotmetre a la investidura tot i no tenir un acord amb la CUP perquè el seu estil és estar "a les verdes ia les madures", i ha confiat que podrà teixir un acord molt més ampli amb els 'cupaires'.

Turull ha explicat que aquest torn de rèplica ha estat breu de forma buscada, ja que aquest divendres ha de comparèixer davant del jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra el procés sobiranista: "Hem d'anar a Madrid i intentaré no allargar-me".

21:30h

Pujol retreu a la CUP que calia una "lectura generosa" del moment però confia assolir un acord abans de dissabte

El diputat de JxCAT Eduard Pujol ha retret a la CUP que mantingui la seva abstenció en la votació a la candidatura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. "La importància del moment demanava una lectura generosa que avui hauria estat vital per continuar plantant cara als que ens voldrien petits", ha declarat Pujol en el seu torn de paraula al ple d'investidura. Malgrat això, s'ha mostrat convençut que "hi ha hores per construir diàleg, parlar, cohesionar i sumar" i ha confiat que dissabte si es pugui aconseguir el suport necessari per investir Turull. Abans però el candidat haurà d'acudir a la cita amb el Tribunal Suprem (TS), motiu pel qual li ha agraït al candidat la seva "determinació" i ha criticat aquells que des de l'oposició han fet "mofa" del discurs de Turull, especialment el president del PPC, Xavier García Albiol. Sobre la cita al TS, Pujol ha alertat que "no es pot empresonar tot un poble" i ha dit a les institucions de l'Estat que "no se'n sortiran".

21:10h

Albiol veu el discurs de Turull com una victòria de l'Estat i posa en dubte l'oferta de diàleg

El diputat del PPC Xavier García Albiol veu el discurs del candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, com una victòria de les institucions de l'estat espanyol. Segons Albiol, el contingut del discurs "no té res a veure amb l'actitud que ha tingut en els últims temps". "A quin Jordi Turull ens hem de creure?", ha preguntat el líder dels populars catalans. Segons Albiol, això demostra que s'està davant una "gran farsa". En referència a l'oferta de diàleg a l'Estat, Albiol l'ha comparat amb la que va fer Carles Puigdemont quan va plantejar "referèndum o referèndum" al president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Albiol ha conclòs que Turull no pretén ser president de la Generalitat i ha afegit que els seus fills van "amb més alegria" a l'escola que Turull fent el discurs.

21:04h

La CUP dona per finalitzades "les aliances": "Nosaltres passem a l'oposició"

El diputat de la CUP Carles Riera ha assegurat que els cupaires donen per acabat el "cicle del procés i les aliances que s'hi han donat i les que hem construït al llarg del procés". "Nosaltres passem a l'oposició", ha reblat Riera durant la seva intervenció al debat d'investidura d'aquest dijous al Parlament. L'esquerra anticapitalista defensa obrir un "cicle de la república real" perquè no volen assumir com a projecte que "fent autonomia alguna dia" es podrà "tornar a la república". Per això els cupaires han demanat posar fi a la "demora, el càlcul i la indecisió" al ritme del "petit Bonaparte del Suprem". Riera, que ha demanat no apel·lar a la unitat "en abstracte", ha assegurat també que les seves quatre abstencions no són un "obstacle definitiu" a la investidura de Turull. De fet, ha reivindicat que es permeti el vot als diputats Carles Puigdemont i Toni Comín de manera que sigui "viable" en segona volta la investidura.

20:50h

Domènech diu que l'independentisme lliga la tàctica al calendari judicial i que Turull representa l'antiga Convergència

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha criticat que l'independentisme subordini i lligui la seva tàctica al calendari judicial. En la seva intervenció durant el debat d'investidura del candidat a la presidència, Jordi Turull, Domènech ha afirmat que "no hi ha estratègia" més enllà d'una "èpica demostrada reiteradament estèril". Segons el líder de CatECP, l'única tàctica dels partits independentistes és la "pura reacció" als terminis que marquen els tribunals espanyols. A més, Domènech ha preguntat a JxCat i ERC si la proposta per investir Turull és per a escollir un nou president de la Generalitat o bé per a fer unes eleccions: "No es pot trair més la confiança del poble", ha constatat.

20:25h

Iceta destaca el "gir sobtat" de Turull en fer un discurs "autonomista" però li retreu que no se'l creu

El president del grup parlamentari PSC-Units, Miquel Iceta, ha destacat el "gir sobtat" expressat pel candidat a la Generalitat, Jordi Turull, en el seu discurs, que ha dit que ha estat de to "autonomista". Tot i això, ha reconegut que no es creu aquest "canvi copernicà" i ha afegit que, en cas que fos sincer, oferiria "mà estesa" al candidat per posar en marxa les polítiques que requereix el país. "Ve amb un programa en que no parla d'independència, ni de república, sí de l'1-O però no del mandat, no ens parla de l'espai lliure de Brussel·les", ha constatat el socialista. El diputat ha afegit que el discurs de Turull s'assembla "com un ou a una castanya" a l'acord que ERC i JxCAT havien fet arribar a la CUP i ha assegurat que li ha recordat als discursos de l'expresident Jordi Pujol. Tot i això, Iceta ha reconegut que el seu grup no s'ha "acabat de creure" les paraules de Turull: "Lamentablement un discurs, una proposta no canvia una dinàmica, però pot assenyalar un punt d'inflexió". Punt d'inflexió que per a Iceta requereix deixar de banda la via unilateral.

19:57h

Sebrià insta a no perdre "ni un segon" per formar Govern i acabar amb el 155

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha instat aquest dijous a tots els diputats independentistes a donar suport a la investidura de Jordi Turull (JxCat) com a president de la Generalitat per no perdre "ni un segon" en constituir un Govern que permeti acabar amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

18:41h

Arrimadas, sobre l'oferta de diàleg de Turull: "Els que han trencat els ponts amb Espanya no els poden reconstruir"

La líder de Cs, Inés Arrimadas, no dona credibilitat a l'oferta de diàleg a l'Estat del candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull. "Els que han trencat els ponts amb Espanya no els poden construir. No pot venir com a part de la solució perquè és part del problema", ha defensat Arrimadas en el seu discurs durant el ple d'investidura. Arrimadas ha instat Turull a "aprofitar l'última oportunitat" abans d'anar al Tribunal Suprem i tenir la "valentia" de dir que és una mentida i no seguir allargant "fictíciament" la "novel·la del procés". I és que, segons Arrimadas, el seu discurs ha decebut tothom perquè no ha reconegut errors però tampoc ha parlat de República. La líder de Cs tampoc ha donat credibilitat a les paraules que Turull ha dirigit als espanyols argumentant que el candidat a la presidència és l'ideòleg d'eslògans com 'L'Espanya subsidiària viu a costa de la Catalunya productiva'.

18:22h

Turull no fa referència a la república i ofereix "mà estesa" al Rei i a Rajoy

El candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha ofert aquest dijous mà estesa i "diàleg, diàleg i diàleg" tant al Govern central com al Rei per abordar la situació de Catalunya, i no s'ha referit a la república que va proclamar el Parlament el 27 d'octubre.

En el ple d'investidura a la Cambra, ha demanat que aquest diàleg sigui bilateral i sense renúncies: "Mà estesa. Per nosaltres no quedarà que hi hagi mà estesa si hi ha la més mínima resposta i esperança de rebre la mà estesa del cap de l'Estat o del Govern espanyol".

Turull ha matisat que la cerca de diàleg no significa caure "en febleses, ni renúncies", però no ha fet referències a desplegar la república, impulsar un procés constituent ni celebrar una multiconsulta, qüestions que sí inclou el pacte de Govern que van signar JxCat i ERC.

18:03h

Termina el discurs d'investidura de Jordi Turull

Després del discurs del candidat, el president suspèn el ple 30 minuts per facilitar que els grups puguin preparar les seves respostes.

17.35 h

Turull demana a Rajoy diàleg "de govern a govern" i que s'escolti a l'independentisme

El candidat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull (JxCat), ha demanat aquest dijous diàleg de "govern a govern" al president de l'Executiu central, Mariano Rajoy, i ha exigit que s'escolti a la ciutadania que reclama la independència de Catalunya .

"Per què ara no es pot parlar?", Ha preguntat en el seu discurs en la sessió d'investidura --que no prosperarà aquest dijous després de l'anunci de l'abstenció de la CUP--, i Turull també ha destacat el compromís del poble de Catalunya amb l'enteniment que ell vol representar si és president.

Ha assegurat que, en aquest cas, tornarà a oferir seure en una taula a dialogar amb el Govern espanyol, tot i que la gent digui "que és com colpejar-se contra un mur", i ha advertit que no seria democràtic no escoltar el que els catalans van manifestar en les eleccions catalanes.

17.10 h

Turull: "Prefereixo el risc de ser víctima d'una injustícia que desentendre'm del moment actual"

El candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Turull, ha argumentat la seva decisió d'acceptar la proposta de presentar-se a la investidura. En la primera part del seu discurs, en la sessió plenària d'aquest dijous a la tarda, el conseller destituït amb el 155 ha argumentat: "Prefereixo el risc de ser víctima d'una injustícia que desentendre'm del moment actual". Turull ha justificat així que ha apostat per no assumir un "risc zero" que li hauria atorgat "menys maldecaps", perquè prefereix seguir les seves "conviccions i escala de valors". "Amb tot el que faci sempre he de poder mirar els ulls de les meves filles, la meva dona i la gent que m'ha donat la seva confiança", ha afegit. "Per això sóc aquí, serè, il·lusionat i convençut", ha constatat.

17.00 h

Arrenca el ple d'investidura

Tot i la anunciada abstenció de la CUP que no permetrà la investidura del candidat Jordi Turull en primera ronda, els parlamentaris han començat la sessió per nomenar el convergent president de la Generalitat.

Només començar el ple Carlos Carrizosa ha demanat la paraula per insistir en la seva petició d'aplaçar la sessió i diu que "aquest ple és un teatre per enganyar als catalans. Per la seva part, els membres de la CUP han entrat per una porta secundària per evitar passar per davant dels membres de la premsa.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha confirmat que els socialistes catalans votaran aquest dijous en contra de la investidura de Jordi Turull (JxCat) i ha demanat als grups independentistes que "canviïn de rasant i no repeteixin els seus errors" de l'anterior legislatura .

16.35 h

La CUP manté les quatre abstencions i impedeix la investidura de Jordi Turull

La CUP ha decidit mantenir les quatre abstencions a la investidura de Jordi Turull, de cara al ple que hi ha previst per aquest dijous a la tarda. La decisió dels cupaires arriba després que hagin traslladat a les bases la decisió final, i que hagi fixat la posició el Consell Polític i el grup d'acció parlamentària. En un comunicat, els cupaires al·leguen que no poden condicionar la seva acció política "a l'acció repressiva de l'Estat".

El text defensa que calia "continuar l'embat amb un programa de govern per aquesta legislatura que fos valent i continués el mandat de l'1-O". Malgrat la reunió d'aquest dijous al matí amb JxCAT i ERC i l'última oferta per sotmetre's a una qüestió de confiança en un termini d'entre un i dos mesos, els cupaires mantenen l'abstenció i d'aquesta manera Turull no serà investit en primera volta a la sessió d'aquest tarda -tampoc seria suficient aquesta posició si se sotmetés en segona votació en 48 hores si Carles Puigdemont i Toni Comín mantenen l'acta de diputats.

16.25 h

JxCat reuneix els seus diputats una hora abans de l'inici del ple d'investidura de Turull

El grup parlamentari de JxCat ha reunit els seus diputats poc després de les 16:00 hores d'avui dijous a la tarda. És a dir, quan falta tan sols una hora per l'inici del ple d'investidura de Jordi Turull, convocat per a les 17:00 hores. La reunió l'ha encapçalat el propi Turull, que ha entrat a la sala de grups de la cambra al costat del també conseller destituït Josep Rull, i acompanyat de la plana major del grup, amb la portaveu, Elsa Artadi; el portaveu adjunt, Eduard Pujol, al capdavant. Segons fonts consultades de JxCat, a la reunió s'estudien diversos escenaris a seguir al llarg del dia i de ple, a l'espera de saber si la CUP decideix mantenir o no les quatre abstencions a Turull. Aquest migdia JxCat i ERC han ofert als anticapitalistes celebrar una qüestió de confiança en un termini d'entre un i dos mesos, però els cupaires han recordat que la seva militància ja estava deliberant.

15.19 h

Puigdemont demana a la CUP "responsabilitat" i "estar a l'altura" davant d'un estat que "ultrapassa tots els límits"

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest dijous des de Hèlsinki, Finlàndia, que el Parlament de Catalunya té avui una gran "responsabilitat", en relació al ple per investir el candidat a la presidència Jordi Turull. Preguntat per si té algun missatge per a la CUP, Puigdemont ha dit que l'encàrrec de la cambra és "clar". "Tots els actors hem d'estar a l'altura d'aquest moment històric, de mantenir una posició enfront d'un estat que ultrapassa tots els límits de l'estat de dret", ha afegit.

També sobre el ple d'aquest dijous ha assegurat que espera que la cambra esculli "un president de la majoria proindependentista, que és el que ha votat la gent". En aquest sentit, ha dit que espera que no hi hagi "problemes per exercir aquesta llibertat". Preguntat per la possibilitat que Turull sigui enviat aquest divendres a presó, ha afirmat que "seria un gran, gran error" i ho ha titllat de "surrealista". Quant a la decisió del Suprem de mantenir Joaquim Forn i Jordi Sànchez entre reixes, Puigdemont ha assegurat que "demostra que són presos polítics" i ha recordat que Forn s'ha apartat de la política.

14.29 h

El Suprem manté a la presó Forn i Sànchez

La sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem ha acordat mantenir a la presó el número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, i el conseller destituït d'Interior, Joaquim Forn. Els tres magistrats de la sala han desatès el criteri del ministeri públic que, contra pronòstic, durant la vista de dimarts va demanar al tribunal que deixés lliure Forn (previ pagament de 100.000 euros), al·legant que no existia risc de reiteració delictiva i per "raons humanitàries" perquè pateix una malaltia (ha donat positiu en el virus de la tuberculina). La sala, però, ha rebutjat els dos recursos i s'ha alineat amb les tesis de l'acusació popular, exercida per VOX, que considera que existeix encara risc de reiteració delictiva en tots dos. En el cas de Sànchez, la Fiscalia també havia sol·licitat a la sala que mantingués la presó provisional. Per tant, no hi ha hagut canvi de criteri tot i que durant la vista la defensa de Sànchez va anunciar que deixaria l'acta de diputat.

14.22 h

JxCat i ERC ofereixen a la CUP celebrar una qüestió de confiança en un termini d´entre un i dos mesos

JxCat i ERC han ofert a la CUP un avançament de la qüestió de confiança que ja havien posat sobre la taula de negociació. Durant la reunió mantinguda aquest dijous al matí hi ha hagut molt poques novetats, però els dos grups han deixat caure la possibilitat que en un període d´entre un i dos mesos -el mateix termini màxim que hi hauria per negociar una altra investidura abans de convocar eleccions si la d´aquest dijous acaba sent fallida- el president de la Generalitat se sotmeti a la qüestió de confiança. Durant el cap de setmana, JxCat i ERC ja havien proposat una fórmula semblant, però per celebrar-se a mig mandat. Ara, però, hi hauria la possibilitat que es fes d´aquí a un mes o dos, oferint així a la CUP la possibilitat de tombar el Govern i acabar en unes eleccions en el mateix període que si ara no voten a favor de Jordi Turull. Fonts de la CUP han assegurat que han rebut la proposta i s´han compromès a traslladar-la a la reunió del Consell Polític de les 15:00 hores, però igualment han avisat que la seva militància ja estava deliberant sobre la posició dels diputats des de la passada nit.

14.13 h

Els lletrats diuen que Torrent no està obligat a convocar Mesa i Junta

Els lletrats del Parlament han donat la raó al president de la cambra, Roger Torrent. El propi president de la cambra ha demanat un informe d'urgència als serveis jurídics, que han valorat que Torrent no té "l'obligació" de convocar els dos òrgans per tractar sobre la petició de Cs per desconvocar el ple d'investidura d'avui a les 17:00 hores. Segons fonts properes al president parlamentari, l'informe dels lletrats és "taxatiu", i que la invocació de l'apartat 4 de l'article 72 del reglament "no genera l´obligació" de convocar la Mesa i la Junta de Portaveus per tractar aquest assumpte.

13.28 h

El PSC votarà en contra de Turull

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha confirmat que els socialistes catalans votaran aquest dijous en contra de la investidura de Turull i ha demanat als grups independentistes que "canviïn de rasant i no repeteixin els seus errors" de l'anterior legislatura. En roda de premsa en el Parlament, ha lamentat que el president de la Cambra, Roger Torrent, hagi convocat el ple després d'una ronda de contactes 'in extremis' per telèfon: "No és il·legal però les coses han de fer-se bé i les rondes de consultes com Déu mana".

13.26 h

La reunió entre JxCat, ERC i la CUP no aporta ofertes d'última hora

La reunió que JxCat, ERC i la CUP han celebrat aquest matí al Parlament no ha aportat novetats en la negociació per a la investidura de Turull, segons han explicat a l'ACN fonts pròximes a la trobada. Tot i que aquest matí, en una entrevista a 'Els Matins de TV3', el diputat de al CUP Carles Riera confiava que la reunió pogués servir per arribar a un acord "nítidament republicà" que facilités la decisió de les bases del partit, les fonts consultades asseguren que no hi ha hagut moviments d'última hora. Així doncs, ara la decisió ja està en mans dels militants de la CUP i el consell polític de la formació que es reuneix a les 15 hores, dues hores abans que comenci el ple d'investidura. És necessari que els quatre diputats de la CUP votin a favor de la investidura de Turull perquè sigui escollit aquesta tarda en primera volta, abans que Turull vagi al Suprem aquest divendres.

13.19 h

El PPC diu volen utilitzar la investidura com una "estratègia de defensa personal" de Turull

El diputat del PPC Alejandro Fernández ha acusat els grups parlamentaris independentistes de voler utilitzar el ple d'investidura d'aquest dijous a la tarda com una "estratègia de defensa personal" del candidat, Jordi Turull. En una roda de premsa als faristols del Parlament, Fernández ha opinat que JxCat, ERC i la CUP cometen un "frau de llei" amb la sessió d'avui perquè pretenen "condicionar l'acció de la justícia", un fet "inacceptable" pel dirigent del PPC. A més, segons ha afegit, són els grups sobiranistes els qui vulneren la separació de poders i utilitzen la cambra per influir en les decisions judicials.

12.23 h

La reunió de JxCat, ERC i CUP per la investidura de Turull s'acaba

La reunió entre JxCat, ERC i la CUP per intentar acordar la investidura de Jordi Turull en el ple d'aquesta tarda s'ha allargat uns 50 minuts. Passats dos quarts de dotze, els diputats de la CUP encapçalats per Carles Riera han abandonat la zona dels despatxos de JxCat i ERC sense informar sobre si s'han produït avenços.

12.10 h

El rei Felip VI haurà de nomenar Turull president si és investit pel Parlament

La Constitució i l'Estatut de Catalunya preveuen que el rei Felip VI nomeni el president de la Generalitat, en aquest cas Jordi Turull si en el ple d'aquest dijous a la tarda obté els suports necessaris. Així ho estableix l'article 67.4 de l'Estatut, que afirma que el nou president és nomenat "pel rei o reina a proposta del president o presidenta del Parlament", es publica al DOGC i té efecte "a partir de la presa de possessió, que ha de tenir lloc en el termini de cinc dies a partir del nomenament". També ho preveu l'article 152 de la Constitució, que estableix que el monarca nomenarà el president del govern autonòmic, anteriorment escollit pels membres de la cambra. En cap dels dos casos, no es fixen terminis perquè el rei signi el nomenament d'un president ni inclou els supòsits pels quals no es podria dur a terme.

11.45 h

Comín veu "impensable" que la CUP no doni suport a Turull en el ple

L'exconseller i diputat d'ERC Toni Comín ha assegurat que és "impensable" que els quatre diputats de la CUP no votin a favor de la investidura de Turull en el ple d'aquest dijous. Segons ha explicat en declaracions a Rac1, ho veu impensable perquè la CUP "té una cultura antirepressiva molt forta" i segur que actuarà davant la possibilitat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dicti presó per a aTurull aquest divendres.

11.19 h

Els Mossos tanquen el Parc de la Ciutadella per motius de seguretat

Els Mossos d'Esquadra han tancat aquest dijous els accessos al Parc de la Ciutadella coincidint amb el ple d'investidura que està previst que comenci a les cinc de la tarda. El parc està tancat tant per a vehicles com per a vianants i durant el dia només hi podran accedir persones acreditades.

11.14 h

Torrent rebutja convocar la Mesa i la Junta abans del ple d'investidura

El president del Parlament, Roger Torrent, ha rebutjat convocar la Mesa i la Junta de Portaveus abans del ple d'investidura, avui dijous a les 17:00 hores. Fonts properes a la presidència de la cambra han explicat que Torrent té la potestat de convocar aquests dos òrgans parlamentaris quan ho consideri oportú, fins i tot a posteriori de la sessió plenària. Els grups de Cs i PPC havien demanat que la Mesa i la Junta es reunissin abans del ple, els populars per evitar un "atropellament democràtic", i Cs perquè es valori la seva petició de desconvocatòria del ple.

09.59 h

Torrent defensa la "normalitat" del ple

Roger Torrent ha defensat l'"absoluta normalitat" del ple d'investidura convocat per aquesta tarda i ha assegurat que veuria un "despropòsit democràtic" que un president escollit per la cambra catalana entrés a presó. En declaracions a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Torrent ha defensat que Jordi Turull té tots els seus drets "intactes" i que es pot sotmetre al debat d'investidura en plenes condicions. Ha defensat que és la "sobirania" del Parlament qui decideix qui són els candidats a la investidura i també qui escull el president i no les institucions de l'Estat. En aquest sentit, també ha afirmat que "no s'entendria" que el Rei no signés el nomenament d'un president que superi el debat d'investidura. Sobre aquest debat, Torrent ha confiat que es pugui "materialitzar ràpid" l'acord entre JxCAT, ERC i la CUP per escollir president i "foragitar" el 155.

09.40 h

JxCat, ERC i la CUP es reuneixen per intentar arribar a un acord per investir Turull

JxCat, ERC i la CUP es reuneixen a partir de les 10 hores al Parlament per intentar arribar a un acord que garanteixi els suports a la investidura de Jordi Turull. Així ho ha explicat el diputat de la CUP Carles Riera en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. "Si en aquesta reunió arribem a un acord nítidament republicà i hi ha una decisió de no seguir reculant davant al repressió i la imposició dels tribunals, serà molt més fàcil que el consell polític pugui modificar la posició", ha avisat. La CUP reuneix la seva direcció les 15 hores, dues hores abans de l'inici del ple d'investidura, per decidir si modifica la seva posició d'abstenir-se. Riera ha considerat que és "imprudent i no encertat" que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat un ple d'investidura amb "tanta precipitació". I ha alertat que a vegades sembla que els mateixos independentistes es vulguin "tirar un tret al peu" i posar pressió.

09.06 h

Cs presentarà una petició per desconvocar el ple d'investidura

Cs presentarà una petició al Parlament per desconvocar el ple d'investidura de Jordi Turull. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha avançat aquest dijous al matí en una entrevista a la SER que el grup registraria la petició a primera hora del matí. La líder de Cs creu que la intenció del ple d'investidura convocat per avui a les 17:00 només té la intenció d'enfrontar la cambra amb el govern espanyol i el poder judicial. Arrimadas vol demanar la desconvocatòria del ple fins que s'aclareixi la situació de Turull, citat per aquest divendres pel jutge del Suprem Pablo Llarena. Així mateix, la cap de files de Cs ha opinat que "ningú" vol que el candidat de JxCat sigui president, i ha criticat que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat la sessió plenària d'investidura amb poc marge.

22.32 h

Reaccions de Jordi Turull

El candidat de JxCat a presidir la Generalitat va prometre assumir el càrrec governant per a tots els catalans i dialogant sense exclusions, i va dir que seria «un honor immens» que el triessin la resta de diputats. «Treballaré sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milons de catalans, els seus drets, la seva llibertat i els seus mandats democràtics», va dir en una piulada.