La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha incoat diligències d'investigació de les quatre persones que acompanyaven l'expresident català Carles Puigdemont quan diumenge passat va ser detingut en una autopista d'Alemanya a la zona fronterera amb Dinamarca, nformen fonts de la institució. Es pretén esbrinar si els quatre acompanyants van cometre delicte d'encobriment.

Ahir, la Policia Nacional va presentar una denúncia davant la Fiscalia contra dos agents dels Mossos d'Esquadra, Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, que viatjaven amb l'expresident català després que la Comissaria General d'Informació hagi obert una investigació a aquests dos agents que acompanyaven Puigdemont quan va ser detingut després de l'euroordre executada per les autoritats judicials alemanyes. Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació interna sobre aquests dos agents, un d'ells (Xabier Goicoechea) enquadrat en el departament d'Escortes. En el moment de la detenció també viatjaven en el cotxe Josep Maria Matamala, amic de Puigdemont i el professor de la Universitat de Barcelona Josep Lluís Alay.

Alay és també comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, segons informava ahir El Confidencial. El professor de la UB és càrrec eventual de l'ens públic, cobra 80.000 euros bruts anuals i havia entrat a la política de la mà de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias.

En defensa de Llarena

En un altre ordre de coses, la Unió Internacional de Magistrats (UIM) ha condemnat els «atacs» perpetrats per desconeguts contra seus judicials i les proximitats de la casa del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena a Das (Cerdanya), els últims dies. La UIM ha expressat «solidaritat» amb els jutges espanyols, especialment cap a aquells que treballen a Catalunya, i apel·la les autoritats espanyoles perquè garanteixin la «protecció» dels jutges afectats, en especial Llarena, i les seves famílies.

En un comunicat, la UIM declara que la independència judicial és un pilar essencial de l'Estat de Dret, cosa que «implica que els jutges han de poder realitzar les seves funcions sense pressions indegudes o sense cap coacció o amenaça, implícita o explícita». «La seguretat dels jutges i les seves famílies és un requisit previ essencial per l'adequat funcionament de qualsevol sistema judicial», afegeix. Així mateix, considera que la llibertat d'expressió també és un pilar fonamental d'un sistema democràtic, però «no es pot utilitzar, de cap manera o mitjà, per a la intimidació personal dels jutges».

La UIM, que es declara apolítica i neutral i no vol interferir en el debat polític espanyol, és una federació integrada per 89 associacions de jutges dels cinc continents i a la qual està integrada la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM), de la qual Llarena és membre i va ser portaveu.

Puigdemont es persona

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència on permet a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig personar-se a la causa oberta per rebel·lió i malversació en aquest tribunal. Tots tres ho havien sol·licitat el passat 20 de març, però el jutge els ho va denegar.