El vaixell d'Open Arms, immobilitzat al port de Pozzallo, a Sicília, volia portar immigrants il·legals a Itàlia, segons va dictaminar el jutge d'instrucció del cas. Segons el parer del jutge, els membres de l'ONG acusats per la Fiscalia de Catània buscaven «afavorir la immigració il·legal» i és per això que va ordenar la confiscació del vaixell. El magistrat, però, va desestimar l'acusació «d'associació criminal», fet que comporta que el cas passi ara a mans de la Fiscalia de Ragusa.

«De moment és una bona notícia que no ens hagi caigut una acusació tan greu com la que se'ns havia imputat en un inici, però tot i això seguim preocupats per les causes penals que poden haver d'afrontar els investigats», va assegurar el fundador de l'entitat, Òscar Camps. Els membres de l'organització investigats són tres: la cap de la missió, el coordinador i el capità. L'embarcació està immobilitzada des de fa prop de dues setmanes a Pozzallo. La Fiscalia de Catània va acusar els tres membres d'haver desobeït els guardacostes libis durant l'episodi que es va viure a meitats de març a aigües internacionals.

Camps va demanar a l'Eurocambra que «es deixi de criminalitzar les organitzacions que salven vides al Mediterrani», alhora que va alertar de la «preocupant» situació actual, ja que només treballa una embarcació de rescat a l'àrea marítima que separa Líbia de Sicília davant dels 11 vaixells que hi havia el 2016.

«Cal reconèixer que tenim un forat negre de 350.000 quilòmetres quadrats que els vaixells de Frontex no són capaços de controlar. Si les ONG són expulsades de la zona, creen una situació en què no hi ha suficient capacitat per al rescat de persones», va afirmar. El director de l'ONG va denunciar que els guardacostes libis «cada vegada intervenen més lluny de la seva costa» i «amenacen de mort les tripulacions».