Un tribunal escocès va decidir concedir la llibertat sota fiança a l'exconsellera d'Ensenyament de la Generalitat Clara Ponsatí, que va ser alliberada després d'haver-se entregat en una comissaria d'Edimburg per al procés que dirimirà la sol·licitud d'extradició cursada per les autoritats espanyoles el proper 12 d'abril.

Ponsatí va ser detinguda formalment després lliurar-se en una comissaria d'Edimburg, a la qual va arribar acompanyada pel seu advocat, Aamer Anwar.

Anwar, va dir que la seva clienta rebutja haver comès els delictes que li atribueix el Tribunal Suprem: rebel·lió i malversació, i que els càrrecs tenen «una motivació política i són una grotesta distorsió de la realitat».

Posteriorment, va ser traslladada a un jutjat escocès, que va decidir concedir-li la llibertat sota fiança en el marc del procés sobre la seva extradició.

Procés legal

Després de la concessió de la llibertat sota fiança, l'exconsellera d'Educació se sotmetrà a un procés legal en què la justícia escocesa decidirà si accepta la sol·licitud d'extradició que han presentat les autoritats espanyoles en virtut d'una ordre europea de detenció i lliurament (OEDE). Minuts abans de la seva arribada a la comissaria de Sant Leonard a Edimburg, l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, va declarar a la premsa que el seu client creu que els càrrecs en contra formen part d'una «persecució política».

Per altra banda, la campanya de recollida de fons iniciada per finançar la seva defensa en el procés de l'euroordre.

Recollir evidències

L'objectiu inicial era assolir una xifra de 40.000 lliures (uns 45.700 euros) per organitzar la defensa preliminar i les vistes, recollir evidències i citar experts o testimonis.

En poques hores, però, la xifra es va duplicar i a les 12 del migdia sobrepassa les 100.000 lliures (més de 114.000 euros), una quantitat possible amb donacions de gairebé 3.000 mecenes.