'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, màxim representant de l'Executiu català des del gener de 2016 i fins l'octubre passat, ha estat detingut per la Policia alemanya després de cinc mesos d'evasió de la Justícia espanyola. A finals d'octubre, Puigdemont va fugir d'Espanya amb destinació a Bèlgica, on va fixar de forma temporal la seva residència. No va assistir a la declaració davant el jutge fixada per al 2 de novembre i el jutjat va traslladar cinc ordres europees de detenció i lliurament a Bèlgica, on es trobava des del 30 d'octubre al costat de quatre exconsellers.

Dies després, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va assumir la investigació i va sol·licitar a Bèlgica que es retiressin les euroordres. Des de llavors Puigdemont s'ha quedat a l'estranger, fonamentalment a Bèlgica, la qual cosa no li va impedir ser candidat en les eleccions del 21 de desembre. Des d'aquest país ha realitzat alguns viatges i ha rebut visites.

Puigdemont va encapçalar la llista electoral de JxCat en unes eleccions en les quals el seu grup va obtenir 34 diputats, enfront dels 36 assolits per Ciutadans. No obstant això, el bloc independentista va assolir la majoria absoluta. El seu lema de campanya demostrava que la seva intenció inicial incloïa el retorn: «Perquè torni el president, s'ha de votar el president».

El 22 de gener, el president del Parlament, Roger Torrent, proposa a Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat. És aquell mateix dia que l'expresident de la Generalitat participa en un col·loqui a la Universitat de Copenhaguen, en el que va ser el seu primer desplaçament fora de territori belga, gràcies al fet que només tenia activa una ordre de detenció en territori espanyol.

Malgrat les seves intencions, el Tribunal Constitucional prohibeix la investidura a distància de Puigdemont. L'expresident de Catalunya va decidir llavors establir una residència fixa a Bèlgica. La va fixar en un xalet de 550 metres quadrats, sis dormitoris, tres banys, sauna, quatre places de garatge i jardí a la localitat de Waterloo, al sud de Brussel·les.

Situat en una zona residencial d'alt poder adquisitiu, el lloguer, de 4.400 euros, va anar a càrrec de l'empresari gironí i exregidor de CiU Josep Maria Matamala, que acompanya Puigdemont des de la seva arribada a Bèlgica. L'antic Govern de la Generalitat rebateja l'habitatge com «la Casa de la República».

A primers de març, Puigdemont va renunciar «de manera provisional» a la seva investidura i, en el seu lloc, proposa Jordi Sànchez número dos de Junts per Catalunya, a la presó preventiva. En aquell moment ja intenta centrar els seus esforços a desenvolupar un programa que li permeti viatjar per Europa per donar a conèixer el cas català. Passa els dies participant en actes públics via videoconferència o fent reunions amb els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, que l'acompanyen a Bèlgic, o rebent col·laboradors i periodistes.

Gràcies al fet que encara restava inactiva l'euroordre, Puigdemont aprofita per sortir de Bèlgica una altra vegada fa poc més d'una setmana. El seu destí és participar en el Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans de Ginebra, on va romandre fins dimecres passat. Puigdemont intervé en un esdeveniment de l'Institut d'Alts Estudis Internacionals.

L'endemà dijous, l'expresident de la Generalitat va viatjar a Finlàndia per continuar la seva campanya internacional en favor del procés sobiranista català, convidat per un grup de diputats finlandesos simpatitzants amb el moviment independentista.

Divendres passat, el Tribunal Suprem va dictar una ordre de detenció internacional contra Marta Rovira i una euroordre per a altres cinc implicats en el procés sobiranista de Catalunya fugits de la Justícia, entre ells Puigdemont.

Dissabte a la tarda, l'advocat de Puigdemont va revelar que el seu client havia abandonat Hèlsinki. Un diputat finlandès assegurava que n'havia marxat divendres al vespre.

Diumenge al matí, la Policia alemanya deté Puigdemont en aplicació de l'euroordre quan travessava la frontera amb cotxe des de Dinamarca, rumb a Bèlgica. La detenció es va produir menys de 48 hores després que el jutge Pablo Llarena processés divendres 25 implicats en el «procés», 13 dels quals per rebel·lió, entre ells Puigdemont -a qui també s'acusa de malversació.