El Comitè de la Defensa de la República (CDR) de la Cerdanya finalment ha decidit no tallar el túnel del Cadí aquest diumenge a la tarda. Fa dies, es va anunciar una acció sorpresa com a acte final d'una Setmana Santa plena d'actes reivindicatius per tota la comarca.

En el marc de la campanya en què els CDR del país han animat a no pagar els peatge de les autopistes durant l'operació tornada i amb la convocatòria del CDR de la Cerdanya a peu de la C-16 just abans d'arribar al peatge en direcció a Barcelona, s'havia anat creant la idea a través de les xarxes socials de la possibilitat d'un tall. Satisfets amb aquest "rebombori" i havent aconseguit l'efecte que pretenien de desconcert, cosa que ha provocat una operació tornada molt més esglaonada, finalment han decidit no tallar la via.

El centenar llarg de persones que s'hi ha concentrat ha desplegat una pancarta on es podia llegir "Avui no tallem, demà ja veurem" i s'ha convidat tothom a una xocolatada per "celebrar" una setmana de mobilització diària.

"Seguim tenint poder de convocatòria", ha destacat Saül Pujolàs, un dels portaveus del CDR de la Cerdanya, després d'haver decidit no tallar la C-16 a l'alçada del túnel del Cadí. A través de les xarxes socials, només s'havia anunciat una acció sorpresa aquest diumenge a la tarda per posar el punt i final a tota una setmana de reivindicacions, però mai van arribar a desvetllar què tenien preparat exactament.

Sigui pel rumor d'un possible tall, sigui per altres factors de les dinàmiques pròpies de la Setmana Santa, la realitat ha estat que aquest diumenge a la tarda el volum de trànsit pel túnel del Cadí era visiblement fluid. Alguns dels veïns de la zona han explicat que potser no hi havia tants vehicles com altres diumenges de Setmana Santa i, en canvi, hi ha hagut un degoteig constant des de dissabte al vespre i aquest mateix diumenge al matí de conductors temorosos de les afectacions d'un tall eventual.

Amb l'acció, el CDR de la Cerdanya també ha volgut reivindicar que "la injustícia és present al país i no es pot deixar que es normalitzi", en referència a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i l'empresonament i l'exili d'una desena de polítics catalans. En aquest sentit, Pujolàs ha assegurat que finalment no s'ha tallat la carretera, "però el dia que convingui, si les circumstàncies fan que així sigui, no es tindrà cap inconvenient per tallar la carretera o el què convingui".

Amb una olla de grans dimensions i la xocolata ben calenta, alguns voluntaris han començat a omplir gots i a repartir talls de coca a les persones de totes les edats concentrades a peu de la C-16, a l'alçada de l'estació del túnel del Cadí (Riu de Cerdanya). "Estem aquí esperant si algú es queda aturat tornant a Barcelona, tenim xocolata i és una festa", ha dit amb ironia Saül Pujolàs.

De fet, la música en directe i també gravada a través d'uns altaveus ha estat present durant les gairebé dues hores que ha durat l'acció. Durant l'acte, els assistents, que lluïen llaços grocs, bufandes i estelades, també han decorat el tram de carretera amb llaços grocs.