La Fiscalia alemanya confia a prendre dimarts una primera decisió sobre la petició d'extradició a Espanya de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, qui, mentre segueix a la presó, va assegurar a través de les xarxes socials que no claudicarà ni es retirarà. El vicefiscal general de Schleswig Holstein, Ralph Döpper, va explicar que aquest organisme segueix estudiant l'ordre de detenció i entrega emesa per Espanya, que reclama Puigdemont pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics.

Previsiblement dimarts -demà és festiu a Alemanya- informarà sobre si demana la tramitació de l'extradició a l'Audiència de Schleswig, en les mans de la qual hi haurà la decisió definitiva. Segons fonts jurídiques, quan presenti el seu escrit davant l'Audiència, si demana l'extradició s'obre també la possibilitat de determinar que el dirigent independentista surti de presó i segueixi en llibertat vigilada mentre es tramita el cas.

En el primer tuit difós des que va cedir el control dels seus perfils a les xarxes socials en trobar-se reclòs al centre penitenciari de Neumünster, al nord d'Alemanya, Puigdemont va donar a entendre que no forma part dels seus plans fer un pas enrere en la primera línia de la política. «Que tothom ho tingui clar: no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant l'actuació il·legítima dels qui han perdut a les urnes ni davant l'arbitrarietat dels qui estan disposats a pagar el preu d'abandonar l'Estat de dret i la justícia per la unitat de la pàtria», va destacar.

Els advocats que Puigdemont han contractat a Alemanya, el penalista Wolfgang Schomburg i el seu fill Sören, han mostrat la seva confiança en la justícia alemanya i, en última instància, en el Govern d'Angela Merkel, al qual han demanat que no autoritzi l'extradició si la decideix l'Audiència de Schleswig. Tot i això, segons fonts governamentals citades pel setmanari germànic Der Spiegel, l'Executiu no té intenció de plantejar un veto i rebutja una intromissió política en el cas.

Per altra banda, l'exconsellera Clara Ponsatí, que afronta a Escòcia una petició d'extradició a Espanya, va rebre el suport de la Universitat de Saint Andrews i part de la ciutadania escocesa, que s'ha mobilitzat en contra del seu processament. La vicerectora de la universitat, Sally Mapstone, va afirmar que l'exconsellera «és una col·lega valorada», fet pel qual estan «compromesos amb protegir-la i donar-li suport», i va afegir que és «objectiu» de la Justícia per «defensar les seves creences polítiques». Un grup d'alumnes ha creat la campanya «St. Andrews Supports Clara Ponsatí».