Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van aconseguir paralitzar ahir al matí la mobilitat de l'Alt Empordà amb dos talls de carretera a l'AP-7 (sortida Figueres Nord) i la N-II a Hostalets de Llers abans de ser desallotjats per la força pels Mossos d'Esquadra, que els van encerclar i els van anar traient d'un a un amb alguna càrrega inclosa. Gairebé un miler de persones van participar en el tall de l'autopista, que va estar tancada durant vuit hores, des de poc abans de les sis del matí fins a un quart de tres de la tarda. El Servei Català de Trànsit va fer desviaments en sentit sud per la sortida 2 a la Jonquera i en sentit nord per la sortida 4 a Figueres sud, on hi va haver tres quilòmetres de cua. També es van produir retencions en sentit Barcelona. El tall de l'N-II, que els CDRs van decidir tirar endavant després que se'ls hagués fet fora de l'autopista, va ser molt més breu i hi van participar 300 persones. En aquest cas, van generar cues de fins a onze quilòmetres en direcció a Barcelona.

En l'acció hi van participar els CDRs de tot Catalunya, que també van tallar altres carreteres arreu del país, com l'A-2 al seu pas per Soses (Lleida) o l'N-340 a l'altura de l'Ampolla, a les terres de l'Ebre. Els manifestants primer es van dirigir a l'AP-7, a l'altura de la sortida de Figueres Nord, i cap a tres quarts de sis del matí la van tallar en els dos sentits de la marxa. Els manifestants venien de diferents punts de les comarques gironines i també de la resta del país, i molts d'ells havien respost a la crida dels seus respectius CDRs sense saber fins a l'últim moment cap a on es dirigien.

Els manifestants van portar pancartes a favor de l'alliberament dels presos i van col·locar neumàtics al mig de la calçada per tallar el trànsit. A més, van desmuntar alguns dels guarda-raïls de l'autopista i els van fer servir per convertir-los en barreres que impedissin la circulació. De seguida es van generar cues de vehicles, molts dels quals camions, i alguns conductors van manifestar la seva indignació amb el tall, en alguns casos encarant-se amb els manifestants.

Cap a les deu del matí, els organitzadors van decidir unificar els dos talls (que estaven separats per un quilòmetre de distància) en un de sol, tot permetent als vehicles sortir de l'autopista però no entrar-hi. Els primers camions van començar a desfilar a tota velocitat per passar de l'AP-7 a l'N-II, que a partir d'aquell moment va anar d'allò més carregada. Els manifestants es van reagrupar i poca estona després, abans de les dotze del migdia, van arribar les furgonetes de la Brimo i l'ARRO. En veure'ls, els manifestants es van asseure tots junts al terra -molts d'ells aixecant les mans- per fer resistència passiva mentre cridaven proclames com «El vostre conseller és a la presó», «No us mereixeu la senyera que porteu» o «Som gent de pau».

Primer, els Mossos els van fer un advertiment verbal per megafonia, tot demanant-los que abandonessin la calçada o hi hauria una actuació policial imminent.

Desallotjament a l'AP-7

Com que la gran majoria de manifestants no es van moure, els agents policials van començar una càrrega amb porres per dispersar-los. Quan els van haver dividit en grups més petits, els van encerclar i van desallotjar els que quedaven tot aixecant-los de terra un a un, davant la mirada de tots aquells a qui ja havien apartat, que es van quedar seguint l'operació des del voral i cridant consignes a favor de la República, en contra dels Mossos i per l'alliberament dels líders independentistes empresonats.

Mentre es produïa el desallotjament, va haver-hi una nova crida dels CDRs i un grup de manifestants va dirigir-se caminant cap a l'N-II, a l'altura dels Hostalets de Llers, per tornar a tallar la carretera en els dos sentits de la marxa, tot provocant noves cues de camions al voltant de la una del migdia. Aquesta nova convocatòria va reunir unes 300 persones i es va desenvolupar d'una manera molt semblant a la de l'AP-7: els participants van ocupar la calçada cridant proclames independentistes i republicanes, els Mossos van anar-hi, els van demanar que es retiressin i els qui no ho van voler fer els van treure un a un, passant-los per sobre de la tanca de la carretera. Una altra vegada, els manifestants van increpar els agents per la seva actuació.

Un cop fet el segon desallotjament, alguns participants encara tenien ganes de tornar a anar a tallar l'autopista de nou, però els Mossos es van col·locar per impedir-ho. Finalment, van optar per fer una marxa lenta de vehicles per l'AP-7 des de Vilademuls fins a Fornells de la Selva, que va provocar fins a tres quilòmetres de cua en sentit sud.