Els agents dels Mossos d'Esquadra que estaven en els col·legis de votació durant la jornada del referèndum de l'1-O van demanar a la Guàrdia Civil les ordres judicials que els habilitaven per entrar en aquests, segons recull l'informe que l'Institut Armat ha enviat al Tribunal Suprem amb l'anàlisi de les comunicacions per ràdio que van realitzar aquest dia els agents de la Policia Autonòmica. En el citat informe, al qual va tenir accés Europa Press, es reflecteix també com un mosso reclama a un guàrdia civil l'ordre judicial que els habilita per entrar al col·legi de Castellgalí (Barcelona). Aquest li respon que l'ordre ha estat publicada al BOE i el Mosso comenta a la central amb la qual es comunica: «Així que ara resulta que les ordres per fer ús de la força es publiquen al BOE». En un altre dels col·legis se sol·licita la presència de reforços per protegir la gent que s'està parapetant per si hi va la Guàrdia Civil, mentre que a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) expliquen a la central que s'han posat entre la gent i les Forces de Seguretat per garantir que aquestes se n'anessin.

L'incident de Castellgalí va començar a les 10.04 del matí. Un dels agents que estava al col·legi electoral comunica a la seva central que «la Guàrdia Civil està utilitzant la força per entrar» i sol·licita que «s'informi l'autoritat judicial».

Tot seguit precisa que el col·legi està «ple de gent» i que «s'està posant en perill la seva integritat física». «La gent s'està parapetant a l'interior, prego comunicació urgent a la jutgessa», prossegueix. Un altre agent exposa per ràdio que «uns 30 guàrdies civils s'estan apropant en formació» i que «es disposen a entrar». La central demana als agents que sol·licitin l'ordre judicial a la Guàrdia Civil i indica a altres agents que li estan donant informació en aquell moment de la situació a altres col·legis que «deixin les comunicacions lliures davant els fets que estan passant». «Deixin prioritat als companys que estan amb el tema Guàrdia Civil», ordenen.

«Enfrontant-se a la gent»

Els agents tornen a informar a les 10.19 que arriben 30 guàrdies civils més i que estan amb una maça obrint la porta i «enfrontant-se a la gent». A més, els mossos presents a Castellgalí precisen que els és «impossible identificar» els agents de l'Institut armat i es lamenten que «no porten el número a cap lloc». La resta de les comunicacions que segueixen són per informar que els agents de les FCSE estan «accedint per la força» al col·legi electoral, que «estan agredint la gent», demanen que s'avisi el Jutjat»; que «hi haurà lesionats» i que s'enviïn «sanitaris».En la comunicació que estableixen els agents des del poble de Fonollosa amb la central, aquests informen que els habitants d'aquest municipi els diuen que «la Guàrdia Civil està assassinant la gent del poble».