No hi ha pla D. Almenys per ara. El grup de JxCat manté l'aposta per Carles Puigdemont o Jordi Sànchez i no busca de moment candidats alternatius, segons van assegurar diverses fonts. La formació independentista vol esgotar les vies de la reforma de la llei de Presidència per poder investir el seu líder -a distància-, així com el pronunciament de l'ONU, que va instar Espanya a prendre «les mesures necessàries» per garantir els «drets polítics» de Sànchez. A més, des del grup parlamentari que encapçala Elsa Artadi asseguren que la voluntat és la d'avançar de cara a un nou ple d'investidura, sense subordinar les negociacions parlamentàries al procés judicial de Puigdemont a Alemanya.

JxCat té previst els seus diputats demà a primera hora del matí, abans que comenci el ple que ha convocat el president de la cambra, Roger Torrent, per a les 10.00 hores. En aquesta trobada es valoraran les opcions per desbloquejar la investidura i evitar així la repetició d'eleccions, un escenari que no desitja ningú de JxCat. Serà, doncs, després d'haver consultat Puigdemont, Turull i Rull.El grup independentista majoritari insisteix en la viabilitat d'investir els seus números u i dos, fins i tot el número quatre, i per ara rebutja parlar d'alternatives. Des d'alguns sectors s'ha posat damunt la taula el nom d'independents com Quim Torra -una figura que podria agradar a la CUP-, o el de dirigents amb carnet del PDeCAT, com Marta Madrenas o Marc Solsona. Sigui com sigui, JxCat insisteix que l'objectiu és no esgotar terminis i que el Govern ja funcioni a ple rendiment a mitjans de maig, com a tard. Si el 22 de maig no s'ha investit cap president, es dissoldrà el Parlament i es convocaran automàticament eleccions per a mitjans de juliol. La majoria independentista de la Mesa del Parlament, formada per JxCat i ERC, ha acceptat la delegació de vot de Carles Puigdemont, malgrat l'advertència verbal dels lletrats de la cambra, que han avisat que aquesta decisió podria topar amb les mesures cautelars del Tribunal Constitucional.

El màxim òrgan de la Cambra catalana ha acordat aquest matí en la seva reunió permetre la delegació de vot de l'expresident català. Junts per Catalunya i ERC, qui ostenten majoria a la Mesa, consideren que ara sí es donen les condicions perquè l'expresident pugui delegar el seu vot, en trobar-se detingut a Alemanya.