La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació contra l'Ajuntament de Barcelona per la presumpta cessió no consentida de dades personals -incloses de menors- a empreses perquè elaboressin el cens de la multiconsulta ciutadana de maig sobre la gestió de l'aigua, segons van informar fonts del ministeri públic.

Les diligències d'investigació es van obrir aquest dimecres per un presumpte delicte de revelació de secrets de l'article 197 del Codi Penal arran d'una denúncia de l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (Atqd). Ara la Fiscalia té sis mesos per investigar el cas i decidir si presenta una denúncia al jutjat o si l'arxiva, o bé si demana una pròrroga de sis mesos per prosseguir amb les perquisicions.

L'associació que va presentar la denúncia va dir en un comunicat que el consistori ha habilitat la participació en la multiconsulta de menors de 16 a 18 anys, i va destacar que el sistema de recollida de signatures «viola» articles del Reglament de Participació Ciutadana i no resulta transparent.

L'Ajuntament de Barcelona va afirmar ahir que no té constància de la investigació iniciada per a la consulta ciutadana de maig i va defensar que la licitació es va fer dins del marc legal. Segons van explicar fonts municipals, el reglament de participació d'aquesta multiconsulta permet participar a menors de 16 anys.

Les mateixes fonts van afirmar que l'entitat Atqd ja va interposar recursos a la municipalització de l'aigua a Valladolid: «Seria una mostra més que Agbar i les multinacionals que fan negoci amb l'aigua estan intentant impedir per tots els mitjans que es faci la multiconsulta».