La justícia belga va deixar en llibertat els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig després d'haver declarat ahir a la tarda davant d'un jutge a Brussel·les. El jutge va decidir no imposar-los mesures cautelars ni cap tipus de fiança mentre es decideix sobre l'euroordre. El següent pas serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no.

Els tres consellers que són a Bèlgica ja es van posar a disposició de la justícia belga quan el Tribunal Suprem va emetre les noves euroordres contra ells, i la fiscalia ja va dir llavors que els tenia localitzats. En aquella ocasió, el jutge els va deixar en llibertat amb cautelars. Els consellers disposen d'una residència al país i la Fiscalia de Brussel·les ja va defensar la setmana passada que no hi ha «risc de fuga» i que s'havien posat a disposició de la justícia quan se'ls havia requerit.

Les mesures adoptades al novembre pel jutge d'instrucció després de més de cinc hores de declaració van ser: no sortir de Bèlgica sense permís judicial, tenir una residència real al país i presentar-se sempre que se'ls requerís en persona a totes les citacions judicials o policials. El 5 de desembre, un dia després de la vista als jutjats belgues, la justícia espanyola va retirar les euroordres contra ells abans que el jutge belga pogués anunciar la seva decisió sobre l'extradició. A partir de llavors van deixar de tenir efecte les mesures cautelars imposades un mes abans.

El 23 de març el jutge del Suprem Pablo Llarena va reactivar les euroordres contra tots ells. A diferència de l'altre cop, però, només tres dels cinc processats es trobaven a Bèlgica. Clara Ponsatí lluita l'extradició des d'Escòcia, on va traslladar-se fa unes setmanes, mentre que Puigdemont és a Alemanya.

En qualsevol cas, més enllà d'això, el ministeri públic ja va matisar la setmana passada que el procés iniciat ara no és una continuació o una reactivació de l'anterior, sinó que es tracta d'un nou procés basat en les últimes euroordres.