Wolfgang Schomburg, advocat de l'expresident autonòmic català Carles Puigdemont, ha mostrat avui la seva satisfacció per la decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de descartar una extradició per rebel·lió i ha confiat que tampoc prosperi la petició per malversació.

En una breu declaració als mitjans després de la sortida de presó del líder independentista, Schomburg ha destacat que l'Audiència va dir amb paraules «clares» que el delicte de rebel·lió pel qual Puigdemont era reclamat per Espanya no és admissible «en un estat democràtic com l'alemany», com sostenia la defensa.

Un cop definitivament descartat aquest delicte, segueix en marxa el procés d'extradició per malversació de fons públics, però el veterà advocat, exjutge del Tribunal Suprem alemany, ha confiat que l'Audiència també seguirà la seva argumentació i no prosperarà el lliurament a Espanya.

Aposta pel diàleg

Schomburg va advocar perquè les autoritats espanyoles busquin un altre camí per solucionar el conflicte català i ha apostat pel diàleg, en línia amb les tesis del seu defensat.

Aquest va exigir només sortir de presó la llibertat de tots els seus companys que segueixen a la presó i ha considerat que «és hora de fer política».

Puigdemont va abandonar la presó de Neumünster després de pagar la fiança de 75.000 euros fixada ahir per l'Audiència Territorial de Schleswig, que va considerar que ha disminuït el risc de fuga en considerar «inadmissible» l'extradició pel delicte de rebel·lió.

Per la seva banda, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que coordina la defensa de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, va descartar ahir que es presenti un recurs contra la decisió del Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein (Alemanya) de posar en llibertat l'exmandatari català.

En declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, va explicar que la decisió és recurrible però hi ha «un requisit, que es diu gravamen, que el Ministeri Fiscal [alemany] no té» perquè no és querellant sinó que defensa l'emissor de l'euroordre.

«Defensa de la legalitat»

«Assumeix un paper de defensa de la legalitat i, segons ens apunten els col·legues alemanys, encara que és formalment recurrible no serà objecte de recurs», va indicar el lletrat.

Va dir desconèixer quan pot ser allibertat Puigdemont després del pagament de la seva fiança, que «estava tot previst perquè es pogués fer a primera hora del matí» d'aquest mateix divendres.