L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va cridar avui l'Estat espanyol a deixar de "interferir" al Parlament i respectar els "drets" que, al seu parer, té el número dos del seu partit, JxCat, Jordi Sànchez, per a ser candidat a president de la Generalitat.

En una roda de premsa a Berlín després de sortir de presó, el líder d'JxCat va reafirmar així la proposta de candidatura de Sànchez per a la presidència de la Generalitat, malgrat estar empresonat a Soto del Real (Madrid), després que el Comitè de Drets humans de l'ONU acceptés a tràmit la demanda que va presentar l'exlíder de l'ANC.

"Els convido a canviar d'estratègia i a fer el primer pas perquè aquest conflicte que és polític pugui tenir una resolució política", ha manifestat dirigint-se al Govern espanyol.

Després de recordar als seus companys que es troben "injustament" a la presó ia l'exili, va destacar el suport dels diputats de JxCat i ERC que han viatjat a Alemanya per donar-li suport i denunciar la situació de "ocupació i intervenció inacceptable" que pateixen, a Segons ell, les institucions catalanes.

Després d'assenyalar que són representants de la majoria parlamentària per decisió dels electors, ha criticat que les "interferències de l'Estat" impedissin la investidura de Jordi Turull i va demanar que es deixi al Parlament català triar "sense restriccions" a un dels seus membres com a president de la Generalitat.

"És el que diu la llei i és a més el que ens han encarregat els ciutadans" ha recalcat.

Va recordar que va retirar "provisionalment" la seva candidatura a la presidència del govern català per facilitar un govern liderat per Jordi Sànchez i va reclamar a Madrid "un canvi d'estratègia" per deixar d'entorpir la "responsabilitat" del Parlament i permetre que sigui escollida una persona que "té intactes els seus drets com a diputats i per això pot ser elegit".

Permetre que sigui elegit president, segons la seva opinió, seria "un signe de respecte a la democràcia", i un manera d'iniciar "una nova era de diàleg" per "resoldre políticament un problema que sens dubte és polític".

Aquesta ha estat la intervenció del president Puigdemont