La Justícia alemanya va demanar a l'espanyola informació addicional per sustentar la petició d'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, mentre que el Govern d'Angela Merkel intenta evitar tensions amb Madrid.

Per a l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, l'estat federat on va ser detingut Puigdemont el 25 de març, no hi ha dubte que l'euroordre no s'empara en «mòbils polítics», encara que sí que requereix concrecions sobre el càrrec de malversació de fons públics.

«No hi ha indicis que els delictes que les autoritats espanyoles imputen a l'acusat incloguin càrrecs amb el propòsit de detenir-lo per motius polítics», subratlla la resolució d'aquesta cort, dictada dijous i difosa ahir en la seva integritat. Era precís «examinar» aquesta qüestió, prossegueix el text, ja que l'existència d'una intencionalitat política o una «amenaça que l'acusat podria patir una persecució major a la que li correspondria», impediria la seva extradició.

Però aquestes circumstàncies no es donen, segons l'Audiència, que destaca la relació de «reconeixement mutu» entre els Estats implicats, entre els quals «es dona per fet» que es «respecta el dret comunitari i observen els valors fonamentals» de la UE.

Descartada la motivació política, es requereixen concrecions sobre l'acusació de malversació de fons, el càrrec pel qual podria ser extradit, després de desestimar-se el de rebel·lió.

L'euroordre «no conté una descripció suficient de les circumstàncies en les quals es va produir el delicte» ni aporta «la necessària concreció per associar-lo de manera suficient amb que els fets que se li imputen».

Sí que s'exposa «clarament» que l'acusat «va ser coresponsable (almenys políticament) de la generació dels costos del referèndum per 1,6 milions d'euros», quan «el govern regional no havia d'usar recursos pressupostaris per a aquest fi», ja que hi havia una prohibició prèvia del Constitucional espanyol.

No queda clar si l'Estat «va carregar realment amb aquests costos» ni si l'acusat va ser qui «així ho va disposar», afegeix la resolució.

Ofensiva de Moncloa

El Govern espanyol ha intensificat la comunicació amb altres països sobre la situació que es viu a Catalunya, un assumpte que explicarà aquesta mateixa tarda en una reunió que el secretari d'Estat per a Assumptes Europeus, Jorge Toledo, manté amb diversos ambaixadors europeus a Alacant.

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, va ordenar incloure aquest assumpte en la reunió d'aquesta tarda, unes jornades sobre la UE a les que assisteixen els representants de França, Alemanya, el Regne Unit, Irlanda, Portugal, Itàlia, Bèlgica i Dinamarca.

Toledo, segons fonts d'Exteriors, abordarà aquest assumpte en el sopar de treball que celebrarà amb els ambaixadors en la qual reiterarà els principis bàsics que regeixen la democràcia espanyola «sobre els que els independentistes intenten sembrar dubtes».

El Govern central subratllarà el compromís d'Espanya amb l'euroordre però recordarà que aquest instrument està basat en la confiança mútua en els sistemes judicials.

Recordarà també que l'acord pel qual es va aprovar l'euroordre contempla el respecte als drets fonamentals i observa els principis reconeguts en el Tractat de la UE i reflectits en la seva Carta de Drets Fonamentals.

Les fonts van indicar que, pròximament, Exteriors celebrarà una altra trobada amb més ambaixadors, reunions que formen part de les activitats desplegades pel Govern espanyol en les últimes setmanes per contrarestar el relat independentista.