La Guàrdia Civil va detenir ahir a Viladecans una coordinadora dels Comitès de Defensa de la República (CDRs), a qui la Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga per rebel·lió i terrorisme en dirigir suposadament «actes de sabotatge» per crear un «clima d'agitació social».

En l'operació, dirigida pel jutge de reforç del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Diego Egea, també estava previst detenir un altre coordinador dels CDRs, en aquest cas un home a Esplugues de Llobregat, encara que en tancar aquesta edició encara no havia pogut ser localitzat, per la qual cosa se'l continua buscant. Segons la Fiscalia de l'Audiència Nacional, la detinguda, Tamara Carrasco, i el veí d'Esplugues al qual encara busca la Guàrdia Civil «haurien desenvolupat activitats de direcció i coordinació» en els actes de «sabotatge» que els CDRs van dur a terme durant la passada Setmana Santa, concebuts per provocar «un clima d'agitació social».

De fet, la Fiscalia va considerar penalment els sabotejadors dels CDRs de forma similar a com es va fer en el seu moment amb els anomenats grups I de suport a ETA, en qualificar com a terrorisme els seus actes de sabotatge, per estar dirigits a «subvertir l'ordre constitucional», van indicar a Efe fonts jurídiques. En el marc de l'operació, denominada Cadera (paraula que inclou les inicials CDR), la Guàrdia Civil va escorcollar l'habitatge de la detinguda, on van trobar documents sobre la caserna de l'institut armat a Barcelona, a més d'una agenda, cartelleria, una memòria externa, un ordinador i telèfons mòbils. Carrasc0 va difondre a les xarxes socials un àudio en el qual explicava accions i estratègies que pensaven a dur a terme els CDRs durant la setmana Passada Santa, com talls de carreteres i sabotatges de vies ferroviàries, en què no descartava estendre-les a Mercabarna i al Port de Barcelona.

«Si podem aturar el port seria brutal, perquè deixem sense proveïment a les Illes Balears, els xinesos es cabrejarien, també hi ha moltes mercaderies, per exemple la Seat que porta els cotxes en vaixells, i tot el que és entrada de mercaderies de la península i sud d'Europa», diu la detinguda en l'àudio. En el seu missatge en les xarxes, l'arrestada també advertia: «alguns parlen de ficar-nos a l'aeroport, però és molt fotut perquè a l'aeroport et pot disparar la Guàrdia Civil».

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va alegrar de les detencions d'activistes dels CDRs a Catalunya perquè perquè «uns pocs no poden condicionar la vida de tots». La Comissió Europea va preferir no pronunciar-se sobre si considera proporcionat acusar de terrorisme a les persones vinculades amb els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDRs) argumentant que «no té cap competència o paper a fer».

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir sis joves, que ja van quedar en llibertat, acusats d'agredir els Mossos d'Esquadra en una protesta convocada el passat 30 de gener davant del Parlament pels CDRs, en ajornar-se el ple d'investidura de Carles Puigdemont. El bloc sobiranista i els comuns van reaccionar en contra de les actuacions policials. JxCat, ERC i la CUP van denunciar conjuntament la «deriva autoritària» de l'Estat.