El president del Govern espa­nyol, Mariano Rajoy, va qualificar de «modèlic» el comportament de l'Executiu alemany que presideix Angela Merkel després que un tribunal d'aquest país hagi deixat en llibertat l'expresident català Carles Puigdemont, ja que, segons va dir, es tracta d'un assumpte judicial en el qual no han d'entrar els governs.

Així es va pronunciar en ser preguntat si creu que en aquest cas s'està respectant que Europa sigui un espai de confiança i respecte a l'Estat de Dret, així com si el Govern espanyol ha realitzat alguna acció per evitar declaracions que posen en dubte l'aplicació de l'Estat de Dret a Espanya.

En una roda de premsa a Buenos Aires amb el president d'Argentina, Mauricio Macri, Rajoy va afirmar que les decisions dels jutges i els tribunals «es respecten i s'acaten», una cosa que, segons va recalcar, és «un principi bàsic de la democràcia». Els jutges, va prosseguir, «es poden o no equivocar», igual que ho pot fer el poder legislatiu o els ministres que componen el poder executiu.

El president del Govern a explicar que els jutges espanyols han dictat una euroordre contra Puigdemont i va recordar que la Fiscalia alemanya «va donar suport» a aquesta euroordre. Va afegir que un jutge a Alemanya ha pres una decisió «diferent» -en deixar en llibertat a Puigdemont sota fiança de 75.000 euros i descartar la rebel·lió- però «encara no és una decisió definitiva». «Nosaltres respectarem la decisió que es prengui al final», va agregar.

Cap comentari de ningú

Dit això, el cap de l'Executiu va subratllar que el plantejament que ha fet el Govern alemany ha estat «modèlic», ja que, segons va recordar, «ha dit que no té per què entrar en un tema que no li correspon perquè això és un assumpte judicial». Per això, va dir que «ningú de cap govern ha d'entrar a fer comentaris sobre aquest tema».

«Per tant, el comportament del Govern alemany m'ha semblat un comportament propi d'una nació europea de les clàssiques i de les de primera», va proclamar el cap de l'Executiu per voler resoldre aquest assumpte.

Finalment, el cap de l'Executiu va sortir en defensa d'Europa recordant que quan es van donar els primers passos per a la construcció europea la idea era «convertir-la en un espai de pau, llibertat i drets humans», en el qual la «primacia de la llei fos un valor assumit per tots i un Estat de Dret». «Jo soc un profund europeista», va asseverar.