El titular del jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell ha requerit als Mossos que identifiquin la comissària Cristina Manresa, cap de la regió policial Metropolitana Nord de Barcelona, i el número dos, l'intendent Xavier Creus, per poder-los citar com a investigats per un delicte de desobediència, arran de les declaracions de diversos testimonis i imputats en la causa. A més, el magistrat ordena als Mossos que acreditin la «preexistència» dels mòbils que, segons van declarar altres investigats en el procediment, van ser lliurats a agents dels Mossos desplegats durant l'1-O, així com que acreditin la seva titularitat i quins telèfons es van lliurar a cada patrulla.

El jutge, que manté imputats entre altres un inspector, un subinspector i el cap de la comissaria de Santa Perpètua de Mogoda, va obrir una causa per desobediència després que diversos agents desplegats l'1-O que estan investigats en diferents jutjats catalans per suposada passivitat a l'hora d'impedir el referèndum al·leguessin que la cúpula els «va deixar venuts», ja que asseguren que van acudir en parelles a punts de votació, plens de gent, sense suport d'unitats d'ordre públic, sense cintes per precintar, ni vehicles per endur-se les urnes.

Arran de les declaracions dels responsables policials ja imputats, així com de diversos testimonis, el jutge va acordar, en una resolució signada el 23 de març però notificada el 4 d'abril, que els Mossos identifiquin els comandaments que en declaracions prèvies en la causa van ser assenyalats com la «cap de regió Cristina Manresa» i «sotscap o intendent Xavier Creus». Un cop certifiquin que aquestes persones són la cap de la regió Metropolitana Nord, la comissària Cristina Manresa -que va accedir a aquest lloc el mes de maig passat- i el seu número dos, Xavier Creus, el jutge els citarà perquè declarin com a investigats per un delicte de desobediència a l'autoritat judicial, concreta la providència. A més, demana que els Mossos identifiquin els mòbils que es van lliurar a alguns agents que es van desplegar l'1-O a la zona policial metropolitana nord.

A més, el jutge també ha demanat als Mossos que remetin a la Guàrdia Civil totes les comunicacions registrades durant la jornada de l'1-O a la sala regional de la Zona Metropolitana Nord, tant les comunicacions entrants com les sortints, així com el contingut.

El jutge especifica que s'han de lliurar totes les comunicacions del dia, independentment del mitjà, i inclou el «xat corporatiu» al qual van fer referència alguns imputats en les declaracions. Són els que mantenen actius els responsables de la sala de comandaments per disposar d'informació a l'instant de qualsevol incidència que es produeix durant dispositius policials, segons fonts consultades. Un cop rebuda aquesta informació, la Guàrdia Civil haurà d'elaborar un informe analitzant les comunicacions i remetre'l al jutjat.