La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que és a Suïssa per continuar lluitant contra una «persecució política brutal», per recuperar la seva llibertat d'expressió i perquè a Catalunya es preservin els drets civils i polítics. Rovira va explicar que es va veure «forçada» a emprendre el camí de «l'exili» davant el convenciment que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena dictaria presó preventiva. «El que més m'entristeix és que no sé quan podré tornar. Soc conscient que he marxat per molts anys, que he deixat enrere moltíssima gent que m'estimo, molts paisatges, la meva ciutat i que la meva família haurà de fer un canvi brutal de vida», va afegir.

D'altra banda, Rovira va revelar que només arribar a Suïssa es va presentar a les «autoritats corresponents» i els va explicar que fuig d'una «persecució política» en busca de «protecció».

Tres setmanes després d'arribar a Suïssa i de decidir no presentar-se al Suprem, Rovira explica els motius pels quals ha triat aquest país helvètic i les principals línies de la seva defensa davant l'ordre internacional de detenció dictada pel jutge Llarena. La seva defensa jurídica ja està en mans de l'advocat Jean-Marc Carnicé amb despatx a Ginebra.

«He marxat a la força, obligatòriament, si no el que havia d'assumir eren les conseqüències d'una persecució política absolutament desproporcionada que no cap en un sistema polític democràtic», va assegurar Rovira per després afegir que tenia molt clar que el jutge Llarena dictaria presó preventiva per a ella i els altres líders polítics que havien d'anar a declarar com a «represàlia» per haver decidit sotmetre a votació la investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. Marxar de Catalunya va ser també per a Rovira una «mesura de protecció personal» també pensant en la seva filla de 7 anys.

«No sé quan podré tornar»

«El que més m'entristeix és que no sé quan podré tornar», va lamentar Rovira, conscient que ha marxat «per molts anys». Però al mateix temps, va assegurar que ser a Suïssa li dona una «oportunitat per continuar lluitant». Sobre la possibilitat de sol·licitar asil polític, Rovira ha respost que estan estudiant la situació amb «tots els elements legals que hi ha sobre la taula» però que encara no han pres cap decisió. Una lluita perquè a Catalunya es «preservin els drets civils i polítics» i, en segon lloc, contra «la injustícia que significa la persecució policial i judicial» amb imputacions «absolutament desmesurades» que impliquen violència. En aquest context, la secretària general dels republicans ha remarcat que ERC sempre va dir que només defensaran les seves idees per les vies pacífiques i democràtiques.

Un dels arguments per decidir marxar a Suïssa és recuperar la seva llibertat d'expressió. I és que, segons Rovira, a Catalunya feia mesos que se sentia «absolutament coaccionada i amenaçada». Segons va detallar, s'anava autocensurant i es trobava cada vegada més «cohibida». «Espero haver arribat aquí en part per poder recuperar la llibertat d'expressió, l'exercici dels meus drets civils i polítics, perquè a Catalunya era pràcticament impossible», va concloure.

Suïssa, el país escollit

El país helvètic va ser l'opció escollida per a «l'exili» perquè, segons Rovira, té un sistema polític que permet que els ciutadans tinguin veu i on es vota per decidir «pràcticament cada tres mesos». Per aquests motius, la número dos dels republicans va entendre que podria ser un país que entengués el motiu pel qual es defensa el dret a votar en referèndum dels catalans.