L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha apostat per proposar ""un altre candidat" si es confirma que el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva, no pot ser investit president: "La nostra obligació és buscar les fórmules perquè no hagi eleccions", ha dit. Puigdemont ha assegurat que "no caldrà esgotar fins al final" el límit del 22 de maig per investir el nou president català abans que venci el termini que comportaria la convocatòria automàtica d'eleccions.

"Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat", ha afirmat Puigdemont, convençut que hi ha "temps per trobar solucions que respectin el mandat de la gent i que evitin eleccions". Aquestes solucions, ha assenyalat, poden passar per la "reforma de la llei de la presidència", que impulsa JxCat per fer possible una eventual investidura a distància del propi Puigdemont. En canvi, "no passa" pel fet que tant ell com l'exconseller Antoni Comín renunciïn al seu escó, ha remarcat.

Puigdemont ha advertit, en qualsevol cas, que no es pot concedir a l'Estat un "Govern de genolls", sinó formar un executiu que respongui al "mandat" del 21-D i que apliqui un "pla de xoc" per "reconduir els efectes" de l'article 155 de la Constitució. Tot i que ha destacat que en JxCat no volen eleccions, ha reconegut que seria "ingenu" pensar que hi ha "risc zero" d'una repetició electoral, ja que a l'Estat hi pot haver aquest "interès".

Puigdemont ha carregat contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que "no s'ha presentat a les eleccions" i la funció del qual "no és intervenir el poder legislatiu", perquè aquesta és "una línia vermella que no hem de deixar passar", ha assenyalat. Segons el líder de JxCat, "per més que hi hagi un jutge que s'estigui ultrapassant" del seu "àmbit de competència", la resposta sobiranista "no pot ser plegar-nos a la seva voluntat", i per això ha aplaudit la querella promoguda pel Parlament contra Llarena.

En la seva opinió, l'independentisme ha de "defensar la posició" perquè Llarena hagi de "respondre de l'abús" que segons el seu parer representa no permetre a Sànchez sortir de presó per a poder ser investit, el que demostra que "hi ha diputats de primera i de segona ". "No podem naturalitzar aquesta greu anomalia democràtica que estem vivint", ha recalcat Puigdemont, que ha insistit que "fins a l'últim minut hem de reclamar" que l'Estat "respecti" els resultats del 21D. Quant a la seva detenció a Alemanya, ha explicat que la seva intenció era viatjar de Finlàndia a Bèlgica per presentar-se davant la justícia belga "sense complicar a cap altre país": "És un risc que havia de córrer", ha afirmat.

Sobre els dies previs a la declaració unilateral d'independència del passat 27 d'octubre, ha assegurat que "un ministre del Govern" li va fer arribar un missatge per saber si estava disposat a parlar amb Mariano Rajoy per trobar una sortida que evités el xoc: ell respondre que sí, però finalment el president del Govern "no va voler parlar".