15 de abril de 2018
15.04.2018

El TC aixeca la suspensió de la llei catalana sobre el canvi climàtic

El Govern català preveu recaptar l'impost sobre el CO2 a determinats vehicles «al més aviat possible»

15.04.2018 | 00:02

El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat part de la suspensió de la llei del canvi climàtic però manté el veto a la prohibició del fracking, segons explica el Govern en un comunicat.

Es tracta d'una mesura provisional fins que l'alt tribunal es pronunciï sobre la constitucionalitat dels preceptes de la llei. Així doncs, el govern català preveu començar a recaptar «al més aviat possible» l'impost sobre el CO2 a determinats vehicles. Previsiblement entrarà en vigor el 2019 amb efectes en el present exercici, segons la Generalitat.

Els ingressos obtinguts aniran a parar a parts iguals al Fons Climàtic i al Fons de Patrimoni Natural, tots dos de nova creació. Altres articles de la llei que es podran aplicar mentre el TC no emeti una sentència fan referència a l'objectiu d'un 50% d'energies renovables el 2030 i als pressupostos de carboni.

El Govern assegura que tirarà endavant l'aplicació de la llei catalana de canvi climàtic després que el TC hagi aixecat la suspensió de la majoria dels articles. Entre els preceptes que tornen a estar en vigor destaquen els que fan referència als pressupostos de carboni. Es tracta d'una de les novetats de la llei que suposa «una eina de planificació i seguiment per a la integració dels objectius de la norma en les polítiques sectorials».

Els pressupostos, a més de la quantitat total d'emissions permeses per al conjunt del país, hauran d'indicar quina part correspon als sectors coberts per la directiva del mercat d'emissions i quina als coneguts com a sectors difusos, no coberts per aquest sistema. Un tipus de pressupost que, segons el Govern, posa Catalunya al nivell dels països més avançats en aquest àmbit, com el Regne Unit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook