Les defenses d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van denunciar que la causa que instrueix el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena té «una orientació política» per «criminalitzar» la ideologia independentista i que s'estan «vulnerant drets fonamentals». «S'està criminalitzant tota una ideologia i un moviment pacífic que defensa una idea plenament legal, que es va defensar durant molts anys i que només avui s'està criminalitzant per primera vegada per eliminar-la del mapa polític», va dir l'advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde. L'advocada de Cuixart, Marina Roig, va afegir que també s'estan «criminalitzant drets fonamentals» com la «mobilització ciutadana o la prostesta pacífica», mentre l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, va afegir que el seu client lamenta que el jutge li està «vulnerant els seus drets polítics».

Els tres advocats van comparèixer conjuntament davant la premsa després de les declaracions indagatòries dels seus clients davant Llarena, que els va comunicar formalment el processament. Segons Van den Eynde aquesta causa «té una orientació política» i busca «criminalitzar a tota una ideologia i un moviment pacífic que està defensant una idea que és plenament legal, l'independentisme, per primera vegada per eliminar-la del mapa polític». «Aquesta instrumentalització del procés evita la necessària solució política d'un conflicte polític, i a més es manifesta en el procediment a través d'una vulneració reiterada de drets fonamentals», va dir.

A més, segons Van den Eynde, aquest procediment «lamina» drets bàsics com el de la previsiblitat de la llei, el de preparar una defensa efectiva i els drets polítics els encausats. Més quan el propi govern espanyol ha admès que no es va gastar divers públics en la preparació del referèndum: Oriol Junqueras, va recordar «coincideix amb Montoro i Rajoy que no s´ha gastat ni un cèntim en l'organització del referèndum».

L´advocat de Sànchez, Jordi Pina, també va explicar que el seu client denuncia la vulneració dels seus drets polítics. «Avui tenia oportunitat de dir-li a al cara que considerava que ell estava vulnerant els seus drets polítics, que anava en contra de la resolució que havia dictat el comitè de drets humans de nacions unides, i li volia fer palès la situació».

Segons Pina, Sànchez va fer menció i va citar literalment una frase de l´última interlocutòria on Llarena fa servir la primera persona del plural. El número dos de Junts per Catalunya va afirmar que de la interpretació de la frase posava de manifest que Llarena era «jutge i víctima» alhora i que, referint-se a ell com a part integrant de la primera persona del plural, «tenia dubtes sobre necessària objectivitat del jutge».

Segons Pina, el reguitzell de resolucions judicials acaben posant de manifest que «no estem obtenint un judici just». «Hi ha hagut determinats aspectes en resolucions que ja directament parlen més d'ideologies».