Desenes de milers de persones van participar a Barcelona en una manifestació convocada per la plataforma Espai Democràcia i Convivència per reclamar la llibertat dels presos sobiranistes empresonats i que es busquin «espais per al diàleg i la negociació política» per desbloquejar la crisi catalana. Segons la Guàrdia Urbana, la convocatòria va reunir 315.000 manifestants, mentre els organitzadors van elevar la xifra fins a les 750.000 persones.

La manifestació es va iniciar a tres quarts d´una del migdia a la plaça d´Espanya i va acabar a l'avinguda del Paral·lel, reunint una àmplia representació d'institucions, partits polítics i entitats molt diverses, amb el president del Parlament, Roger Torrent i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a màximes autoritats a la capçalera de la marxa.

Convocada amb el lema «Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa», la manifestació va coincidir amb els 6 mesos de l'empresonament dels líders independentistes Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i actual diputat de JxCat.

Així, al llarg dels prop de dos quilòmetres del recorregut, els manifestants van portar nombroses samarretes i altres peces grogues, pancartes amb lemes «llibertat per als presos polítics» o «jo també soc CDR -comitès de defensa de la república-», a més de banderes estelades. Durant tot el trajecte, els participants van llançar consignes com «no esteu sols», «som gent de pau», «prou 155» o «llibertat presos polítics», i també es van escoltar crits de «Puigdemont, president».

A més del president del Parlament i l'alcaldessa de Barcelona, una àmplia representació de les formacions independentistes de Junts per Catalunya, el PDeCAT, ERC, i la CUP van participar en la manifestació, igual que Catalunya en Comú-Podem. Entre d'altres, van assistir-hi Elsa Artadi i Eduard Pujol (JxC), Marta Pascal (PDeCAT), Marta Vilalta (ERC) i Xavier Domènech. Al costat d'institucions i partits, van ser-hi també representants de les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i els líders dels sindicats CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco, i Camil Ros.

La plataforma «Espai Democràcia i Convivència» està integrada per diverses entitats, associacions i sindicats, entre ells CCOO i UGT, que consideren que «els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva» i demanen a les institucions catalanes, espanyoles i europees que «busquin espais per al diàleg i la negociació política».

En el text que la plataforma va llegir al final de la manifestació, al parc de les Tres Xemeneies, també es va fer una crida al «diàleg», es va urgir a formar un Govern que «recuperi» les institucions catalanes i es va criticar la «utilització abusiva i desproporcionada» del codi penal i de la figura de la presó preventiva.

La petició d'excarceració dels dos Jordis es va repetir durant tot el trajecte de la manifestació i a l'acte final de la resta de presos sobiranistes empresonats a diferents presons: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Josep Rull.

La manifestació va causar alteracions en el transport públic i privat a l'entorn de la ciutat. Pel que fa al metro, la parada de Paral·lel va ser tancada: els combois de la L3 no s'hi van aturar durant unes hores i els de la L2 només funcionaven entre les estacions de Sant Antoni i Badalona Pompeu Fabra. A causa de les aglomeracions, també hi va haver complicacions en els accessos a les parades de plaça Espanya i Sants Estació. Pel que fa al trànsit, el túnel de la Gran Via al seu pas per la plaça Espanya va ser tallat per la manifestació.