El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro,va reiterar que el Govern de la Generalitat no es va gastar cap euro de les arques públiques en l'organització del referèndum de l'1-O ni tampoc amb la manutenció de Carles Puigdemont. «No sé amb quins diners es van pagar les urnes dels xinesos de l'1 d'octubre, ni la manutenció de Puigdemont. Però sé que no amb diners públics», va assegurat Montoro en una entrevista al diari El Mundo.

A més, el titular d'Hisenda va deixar clar que des del mes de setembre té el control sobre els 35.000 milions d'euros que gestiona la Generalitat intervinguda i va assegurar que el sistema finalista de control dels pagaments funciona. Montoro creu que només es podrien haver desviat fons públics en cas que «un funcionari conxorxat amb algun proveïdor de la causa» hagués comès un delicte de falsificació.

Montoro va aclarir que el delicte de malversació «no requereix només desviament de fons, sinó que també és obrir un recinte públic per un acte polític il·legal, per exemple».

El titular d'Hisenda assegura que la interventora general de Catalunya fins ara ha respòs setmanalment als seus requeriments perquè, si no ho fa, «s'arrisca a pena de presó», va advertir Montoro.

A la mateixa entrevista, Montoro diu que el 'procés' ha fracassat. «Vivim en un Estat que pot impedir pressupostàriament la independència. I és el que hem fet. També hem après lliçons per al futur», va admetre.

El titular d'Hisenda també desmenteix que el Govern espanyol hagi tardat a afrontar el procés independentista català. «A nosaltres ens havien elegit per sortir de la crisi. Alguns creuen que t'escullen per evangelitzar. Però estàvem operant a un pacient a vida o mort», va assegurar Montoro, que va dir que no van impedir la consulta del 9-N perquè «no tenia cap validesa». Amb tot, destaca que els responsables del 9-N van ser jutjats.

Montoro critica que els independentistes no volen que Catalunya progressi perquè «si els catalans progressen dins d'Espanya, els independentistes es queden sense argument, més enllà de la qüestió sentimental». «Jo tinc indicadors setmanals de com funciona Catalunya: les vendes tornen a pujar, s'estan recuperant», va destacar.

Aquest dilluns van començar les declaracions indagatòries davant del Suprem. Després de Junqueras, Sànchez i Cuixart, avui i demà serà el torn dels membres del Govern destituït que estan en presó preventiva. Així, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva compareixeran davant del jutge Llarena.

Forn és l'exconseller que juntament amb Junqueras fa més temps que és a la presó d'Estremera, des del passat 2 de novembre, mentre que Rull i Romeva van estar ingressats durant un mes i van sortir sota fiança fins el 23 de març passat.