L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (JxCat) va assegurar que aposta perquè es formi un nou Govern a Catalunya, però va avisar que no es pot descartar completament que s'hagin de celebrar unes noves eleccions catalanes anticipades. Ho va dir en una entrevista de TV3 des de Berlín, on va assegurar que no vol un avançament electoral, però va afegir que seria «ingenu» descartar absolutament aquest escenari. «No volem eleccions, però és ingenu pensar que hi ha risc zero. És ingenu. Hi ha una altra part que juga, que és l'Estat. Hem de tenir en compte la possibilitat que hi hagi un interès que ens aboquin a unes eleccions», va concloure.

Així, l'expresident va argumentar que JxCat aposta per formar un Govern independentista, però preveu que l'Estat segueixi posant traves als candidats que el seu partit proposa per a la Presidència i, per tant, que finalment calgui repetir els comicis. Va explicar que el seu grup treballa amb l'escenari que hi hagi un nou Executiu català sota una premissa, respectar el que ha votat la gent, i va assegurar que és conscient que hi ha una data límit que és el 22 de maig: «No farà falta esgotar el temps fins al final», va confiar.

«Ara deixem treballar una mica els que estan negociant per desencallar la legislatura. Una mica de confiança, si us plau. Tenim temps per trobar solucions que respectin el mandat de la gent. Totes les solucions que no respectin això no són solucions», va concloure.

Puigdemont va defensar la reforma de la Llei de la Presidència de la Generalitat que està fent el seu partit per poder fer investidures a distància, és a dir, sense la necessitat que el candidat hagi d'estar obligatòriament en el ple del Parlament. «S'està reformant la llei per alguna raó i això ha de donar resultats», va explicar l'expresident, que va advertir que ni ell ni l'exconseller Toni Comín, tots dos a l'estranger, tenen pensat deixar l'escó per deixar pas a dos diputats que no estiguin encausats.

L'expresident de la Generalitat va apostar per proposar «un altre candidat» si es confirma que el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva, no pot ser investit president: «La nostra obligació és buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions», va dir. «Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat», va reiterar Puigdemont, convençut que hi ha «temps per trobar solucions que respectin el mandat de la gent i que evitin eleccions».

Puigdemont va advertir, en qualsevol cas, que no es pot concedir a l'Estat un «Govern de genolls», sinó formar un executiu que respongui al «mandat» del 21-D i que apliqui un «pla de xoc» per «reconduir els efectes» de l'article 155 de la Constitució. Tot i que va destacar que a JxCat no volen eleccions, va admetre que seria «ingenu» pensar que hi ha «risc zero» d'una repetició electoral, ja que a l'Estat hi pot haver aquest «interès».

Puigdemont va carregar contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que «no s'ha presentat a les eleccions» i la funció del qual «no és intervenir el poder legislatiu», perquè aquesta és «una línia vermella que no hem de deixar passar», va assenyalar.

Segons el líder de JxCat, «per més que hi hagi un jutge que s'estigui ultrapassant» del seu «àmbit de competència», la resposta sobiranista «no pot ser plegar-nos a la seva voluntat», i per això va aplaudir la querella promoguda pel Parlament contra Llarena. Segons la seva opinió, l'independentisme ha de «defensar la posició» perquè Llarena hagi de «respondre de l'abús» que considera representa no permetre a Sànchez sortir de presó per poder ser investit, el que demostra que «hi ha diputats de primera i de segona».