El Govern espanyol està convençut que la documentació que la Guàrdia Civil ha aportat al Tribunal Suprem -on xifra en 1,9 milions d'euros la possible malversació per al referèndum- són compatibles amb els informes del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que remetrà «immediatament» al jutge tota la documentació comptable de què disposa i on no hi ha «ni un euro» destinat a l'1-O.

Segons fonts de l'executiu, són informacions complementàries que acabaran quadrant i que donaran peu, finalment, a una qualificació jurídica per part del jutge Llarena, que és qui fa la instrucció.

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va insistir ahir que la informació de què disposa el seu executiu -que controlava els comptes de la Generalitat des del 2015- apunta que no s'ha destinat cap partida a fer realitat el referèndum. En tot cas fonts de l'executiu apunten a possibles irregularitats mitjançant partides destinades altres usos.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va demanar aquesta setmana per escrit al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que expliqui "tan aviat com sigui possible" per què considera que no es van utilitzar diners públics per al referèndum independentista del dia 1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

No obstant això, els partits de l'oposició han instat que sigui el Govern central qui aclareixi aquesta qüestió i han reiterat avui les seves crítiques per les declaracions de Montoro en aquest sentit.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar a l'Executiu que aclareixi si hi va haver o no malversació de fons públics en l'1-O i va lamentat la «confusió generada» que dóna a entendre que el Govern no té un full de ruta.

Per al president de Ciutadans, Albert Rivera, «tampoc cal ser un detectiu molt prestigiós» per veure que es va destinar diners públics per organitzar un referèndum il·legal, i va citar l'informe de la Guàrdia Civil que xifra en 1,9 milions d'euros el total de fons públics presumptament malversats pel Govern.

«Espero que s'equivoquin el jutge i la Guàrdia Civil, si no, algú del Govern ha de depurar responsabilitats", va concloure.