Mig centenar d'entitats cíviques i socials i els alcaldes de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat i Montornès del Vallès van denunciar en una carta pública els incompliments de la Generalitat a l'hora de concedir la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

El Parlament va aprovar per unanimitat l'RGC el 12 de juliol del 2017 i es va començar a implementar el passat 15 de setembre, després d'una Iniciativa Legislativa Popular que va recollir més de 121.000 firmes per promoure la llei, i ara aquesta carta demana també al futur Govern català que garanteixi aquest dret.

Aquesta renda suposa el pagament mensual d'uns 580 euros a les persones més grans de 23 anys que no tinguin ingressos.

En la primera fase d'implementació de la llei a partir de 15 de setembre del 2017 totes les persones i famílies que percebien l'anomenat PIRMI van passar automàticament a cobrar la Renda Garantida de Ciutadania, i els que percebien complements de pensions no contributives van tenir un increment fins arribar al llindar de l'RGC establert per al 2017, que era de 568 euros mensuals.

Les entitats, entre les que figuren sindicats, associacions de veïns, la Pastoral Obrera de Catalunya, associacions ecologistes i partits com ICV, EUIA i PSC, entre d'altres, denuncien que la Generalitat està denegant la concessió de noves RGC.

Noves sol·licituds

Segons els denunciants, en la segona fase d'implementació d'aquesta renda «la gestió de les noves sol·licituds de prestació de la RGC, amb més de 75.000 cites prèvies fins a febrer del 2018, ha donat lloc a greus incompliments pel Departament de Treball de la Generalitat».

Entre aquests incompliments denuncien que es vulnera «el silenci positiu que estableix la llei, pel qual es considera estimada la sol·licitud de RGC si transcorregut el termini que té l'administració per comunicar la resoluci.

També denuncien que «s'abusa del requeriment de les dades a les persones sol·licitants en dates pròximes al límit del termini administratiu, per a, amb posterioritat a l'esmentat termini, denegar la RGC, sense reconèixer que les esmentades persones van presentar la documentació sol·licitada, i sense tenir en compte la data de recepció per la persona de la notificació del requeriment».