El Ple del Tribunal Constitucional va admetre a tràmit aquest dijous el recurs d'empara presentat per l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras contra la decisió del magistrat del Tribunal Suprem que investiga la causa pel procés independentista, Pablo Llarena, de denegar el trasllat a un altre centre penitenciari a Catalunya.

Segons informa el tribunal de garanties a una nota, els magistrats admeten el recurs d'empara en entendre que «planteja un problema que afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina».

El polític independentista va recórrer la decisió del magistrat de l'alt tribunal en considerar que vulnerava el dret d'un pres preventiu al jutge ordinari predeterminat per la llei i al jutge imparcial, el dret a la participació política per impedir-se l'exercici del càrrec de parlamentari i el dret a la llibertat ideològica.

El recurs no demana la suspensió cautelar, però sí que es tramiti de forma urgent. Junqueras ha sol·licitat en diverses ocasions el trasllat de presó; al gener ho va fer davant el jutge que instrueix la causa del procés i a l'abril davant la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, apel·lant a les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al Tractament dels Reclusos (les anomenades Regles Nelson Mandela) que defensen preservar la presumpció d'innocència del pres preventiu.

També contra el vot delegat

El Ple del Tribunal Constitucional també va acordar per unanimitat admetre a tràmit el recurs d'empara presentat pel PP de Catalunya contra els Acords de la Mesa del Parlament dels dies 3 i 24 d'abril de 2018, en els quals s'admeten la delegació de vot dels diputats Carles Puigdemont i Antoni Comín, respectivament.

El tribunal de garanties va dictar una providència en la qual assegura que aquest assumpte, que també va ser recorregut per Cs, planteja «una qüestió jurídica rellevant» que, a més, presenta «unes conseqüències polítiques generals».