El selvatà Quim Torra s'ha convertit aquest migdia en el 131è president de la Generalitat de Catalunya. El Parlament de Catalunya l'ha investit aquest migdia -cinc mesos després de les eleccions del 21 de desembre- gràcies als vots dels 66 diputats de ,JxCat,i ,ERC i l'abstenció dels 4 de la ,CUP.

13.44 h

Quim Torra, nou president de la Generalitat de Catalunya

El Parlament investeix al candidat proposat per Puigdemont cinc mesos després de les eleccions del 21 de desembre gràcies als vots dels 66 diputats de JxCat i ERC i l'abstenció dels 4 de la CUP

13.55 h

Eduard Pujol exigeix al Govern central saber "dia i hora" del final del 155

El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha preguntat al Govern central quan aixecarà l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i ha exigit saber el "dia i hora". "Senyors del Govern espanyol, quin dia aixecaran el 155? Senyors Rajoy, Rivera i Sánchez, si van ser valents per imposar una norma injusta, siguin valents ara i compleixin la paraula", ha reclamat en la segona sessió del debat d'investidura. Ha reivindicat que la investidura del candidat de JxCat a presidir la Generalitat, Quim Torra, acabarà amb "set mesos de govern pres per part de l'Estat, set mesos de vergonya democràtica".

13.41 h

Albiol, a Torra: "És a les seves mans que el govern no s'hagi de tornar a intervenir"

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha advertit el candidat a president de la Generalitat, Quim Torra (JxCat), que "és a les seves mans que el Govern de Catalunya no s'hagi de tornar a intervenir" amb l'article 155 de la Constitució, com a l'octubre. El que pugui passar a Catalunya en els propers mesos només depèn de vostè", ha avisat al ple d'investidura d'aquest dilluns, i l'ha acusat de buscar el conflicte amb l'Estat i de menysprear la Presidència de la Generalitat per considerar-se un president provisional. "Si el president Tarradellas aixequés el cap i veiés que la Presidència passa a ser ocupada per algú que no es reconeix com a president legítim, segurament no es reposaria de l'esglai i de la vergonya", li ha etzibat.

13.24 h

Riera: "Som i serem a l'oposició per lleialtat a l'1-O i fidelitat a qui no vol fer ni un pas enrere"

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha volgut deixar clar que l'abstenció dels quatre diputats cupaires no suposa donar suport al govern de Quim Torra sinó que respon a "l'excepcionalitat repressiva" de l'Estat. "Som i serem a l'oposició per lleialtat a l'1-O i fidelitat a qui no vol fer ni un pas enrere en el camí cap a la República", ha afegit Riera després que aquest diumenge, a Cervera, un consell polític extraordinari hagi mantingut l'abstenció en segona volta permetent així la investidura aquest dilluns de Torra. Riera també s'ha dirigit directament als comuns per emplaçar-los a desobeir el Tribunal Constitucional (TC) quan suspèn lleis del Parlament "destinades a les classes populars". "Desobeiran el TC o seguiran sostenint el règim del '78?", els ha preguntat.

13.15 h

Xavier Domènech retreu a ERC i la CUP lliurar la Presidència al "catalanisme conservador"

El líder de CatECP al Parlament, Xavier Domènech, ha retret aquest dilluns a ERC i la CUP que amb els seus vots hagin decidit fer president un exponent del "catalanisme conservador", el candidat de JxCat, Quim Torra. En la segona sessió del debat d'investidura, ha recordat a ERC i la CUP que junts tenen més vots que JxCat --36 enfront de 34--, per la qual cosa considera que van haver de forçar que el president fos "progressista". Ha criticat que Torra representa una visió de Catalunya "exclusiva i excloent", i ha lamentat que aquest dilluns es converteixi en president amb els vots de dues forces que es consideren d'esquerres i representants del catalanisme popular.

12.51 h

Miquel Iceta: "Si per fer república cal trencar lleis acabarà com el rosari de l'aurora"

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha demanat al candidat a la investidura, Quim Torra, respectar les institucions i la llei: "Si per fer república cal empetitir la nació, no ens serveix; si cal trencar la unitat civil, serà nefasta, i si cal trencar les lleis, això acabarà com el rosari de l'aurora, o sigui, en batalla campal". En la seva intervenció aquest dilluns al debat d'investidura, ha destacat que ni el procés constituent ni la constitució catalana que promet Torra caben en l'Estatut ni la Constitució: "Com que no volem un altre 155 els encoratgem al fet que no el tornin a provocar". I ha afirmat que tots els pensaments i ideologies tenen cabuda en democràcia i poden defensar-se legítimament, però sempre des del respecte a la llei i sense imposicions.

12.37 h

Sabrià celebra la investidura: "Avui fem un pas molt important"

El líder d'ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, ha celebrat aquest dilluns que la Cambra aprovi la investidura del candidat de JxCat a presidir la Generalitat, Quim Torra, ja que veu imprescindible la formació d'un nou Govern: "Avui fem un pas molt important". En el seu discurs durant la segona sessió d'investidura, ha reivindicat que es recuperarà la Generalitat "per posar-la en mans dels ciutadans de Catalunya" i ha sostingut que un Govern fa més fort a l'independentisme. Ha destacat que un nou Govern servirà per "tornar a engegar el país" i que haurà de ser un Executiu preocupat per les qüestions socials i amb l'objectiu de sumar suports a l'independentisme.

12.18 h

Arrimadas creu que el soberanisme "enterra" la independència en investir a Torra

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat que la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat acaba amb la possibilitat que Catalunya sigui un Estat: "Si mai l'independentisme pensava que tenia cap possibilitat de sortir-se'n amb la seva, avui l'enterren amb aquest senyor". En la seva rèplica a Torra en el ple d'aquest dilluns, ha criticat els seus articles en què criticava el context social i l'avanç del castellà als carrers de Catalunya, i ha dit que "no és la primera vegada que es refereix a milions de persones com bèsties amb forma humana", en citar una de les expressions en el passat del candidat. Arrimadas ha comparat aquestes expressions amb el que va viure Europa en el passat, però ha destacat que sí és nou que es doni "en l'Europa del segle XXI i a Espanya", i ha cridat a lluitar contra el nacionalisme excloent com una obligació.

11.39 h

Puigdemont agraeix el "compromís i dignitat" de Torra

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha agraït aquest dilluns "el compromís i la dignitat" del candidat a succeir-lo, Quim Torra (JxCat), i ha lloat el seu discurs en el ple del Parlament. En un tuit ha destacat que el discurs en la segona sessió del ple d'investidura s'ha caracteritzat pel "rigor". Puigdemont ha seguit el discurs de manera telemàtica des de Berlín, on està a l'espera que la justícia alemanya resolgui sobre la seva extradició.

11.37 h

Torra assumeix errors de l'independentisme

Quim Torra ha promès aquest dilluns governar per al conjunt de catalans siguin o no independentistes, però sense oblidar que el seu rumb és la independència, per la qual cosa treballarà cap a "una república per a tots", i ha assumit que l'independentisme ha comès errors. També ha insistit a demanar disculpes pels seves tuits de fa sis anys i alguns articles que va escriure: "Em penedeixo, no tornarà a passar".També assumeix que l'independentisme ha comès "errors" en el passat més recent, però ha reclamat a l'Estat que també assumeixi els seus, que són, al seu parer, haver encarat el procés sobiranista a través dels tribunals i no de la negociació política.

11.24 h

Quim Torra es compromet a desplegar la hisenda catalana i un salari mínim de 1.100 euros

Quim Torra s'ha compromès a acabar el desplegament de l'Agència Tributària catalana i a un salari mínim de 1.100 euros. Amb les finances catalanes intervingudes per l'Estat, s'ha compromès a recuperar la hisenda catalana prèvia a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i a "completar el desplegament de l'agència tributària catalana". Ha fixat el salari mínim que vol per a Catalunya en 1.100 euros bruts anuals, d'acord amb la Carta de Drets de la UE, i ha centrat les polítiques d'ocupació en el Pacte Nacional que vol elaborar per a això, que buscarà un model productiu amb més valor afegit i garantir els drets dels treballadors i l'estabilitat de les ocupacions. S'ha compromès a aconseguir la igualtat entre els catalans, i ha assegurat que aquesta es construeix a través de la "prosperitat econòmica basada en un model productiu".

11.20 h

Torra anuncia que l'ATLL tornarà a ser una empresa pública

El candidat a la investidura, Quim Torra (JxCat), ha anunciat aquest dilluns que Aigües Ter Llobregat (ATLL) tornarà a ser una empresa pública després de la polèmica de la seva adjudicació. Ha avançat així un dels seus eixos del pla de Govern per a la legislatura: "Crearem la nova empresa Aigües Ter Llobregat pública". Que l'ATLL torni a tenir una gestió pública és una de les principals exigències de la CUP per donar suport al pla de Govern de JxCat i ERC, especialment després que els tribunals anul·lessin l'adjudicació de l'empresa d'aigües a un consorci liderat per Acciona.

11.06 h

Rivera demana a Rajoy que "rectifiqui" i s'assegui a negociar com mantenir el 155

El president de Cs, Albert Rivera, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que "rectifiqui" i s'assegui a negociar amb la seva formació com mantenir l'aplicació de l'article 155 tot i que hi hagi un nou Govern a Catalunya. El mateix dia que el Parlament escollirà Quim Torra com a president, Rivera insisteix que cal mantenir el 155. "Espanya és més important que el futur polític de ningú", ha afirmat Rivera, que carrega les culpes a la pressió dels nacionalistes bascos sobre Rajoy pels pressupostos. "No pot ser que el PNB marqui l'agenda política espanyola", ja declarat. Els nacionalistes bascos ja van donar un primer suport a Rajoy no presentant esmena a la totalitat, un gest que va aplanar el camí al govern espanyol per aprovar els comptes a finals de maig. Per això, Rivera ha demanat al president espanyol que se senti condicional pel PNB i s'assegui a negociar amb Cs per trobar la manera de mantenir el 155. Des que es va conèixer el nom de Torra, Rivera ha defensat que cal mantenir el 155 fins que hi hagi una "declaració nítida" de final del procés i es "demani perdó".

10.56 h

Torra reivindica una "república de tots" en què tothom gaudeixi de "plenitud de drets"

El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat en la segona sessió del debat d'investidura una "república de tots" en què tothom gaudeixi de "plenitud de drets". "Amb la república ningú ha de renunciar a res. Tothom guanyarà drets i ningú no en perdrà. La república és per a tothom", ha reblat. Torra s'ha dirigit als diputats del Parlament per demanar la seva confiança i ha avisat que el país es posarà a prova i que s'haurà d'estar a "l'alçada del moment". En l'inici del seu discurs, el presidenciable ha tingut paraules de record pels líders polítics i socials que són a la presó i a "l'exili" i ha agraït el "coratge" dels seus familiars, alguns presents a la tribuna del Parlament seguint la sessió. Torra serà escollit 131è president de la Generalitat aquest dilluns amb l'abstenció de la CUP.

10.52 h

Torra promet recuperar 16 lleis catalanes recorregudes pel Govern espanyol i suspeses pel TC

Torra ha promès aquest dilluns recuperar 16 lleis aprovades pel Parlament que va recórrer el Govern central i va suspendre el Tribunal Constitucional (TC). En la segona sessió del debat d'investidura, ha recordat que moltes d'aquestes lleis es van aprovar amb el vot favorable del PP català, però "ni tan sols això ha frenat la piconadora del Govern de l'Estat". Ha citat especialment tres de les 16 lleis: la del canvi climàtic, la de pobresa energètica i la d'igualtat: "Algú creu que aquestes lleis són per beneficiar només els independentistes? No, la República beneficia els 7,5 milions de catalans".

10.43 h

La segona sessió d'investidura comença amb un aplaudiment als independentistes empresonats

La segona sessió del ple d'investidura ha començat aquest dilluns amb un aplaudiment per part de l'hemicicle als dirigents polítics independentistes empresonats i a les seves famílies, després que Torra els hagi citat. "Una salutació als familiars dels presos i dels exiliats que avui ens acompanyeu, per ser-hi sempre i pel vostre coratge", ha dit en començar el seu discurs per demanar la confiança de la Cambra als diputats independentistes que han aplaudit. Torra ha tingut un record per als qui no poden ser presents en la sessió, els ha citat un a un, i ha reiterat alguns missatges que va pronunciar en la primera sessió: que Carles Puigdemont és el president legítim, que seguiran el mandat de l'1-O per construir una república i que el seu programa de Govern es basa en la cohesió social i el progrés econòmic de Catalunya.

10.32 h

Comença el ple d'investidura

10.08 h

Aragonès defensa que l'abstenció es deu a "una situació d'excepcionalitat"

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha defensat aquest dilluns que l'abstenció del seu partit, que permetrà la investidura de Quim Torra, ve "provocada per una situació d'excepcionalitat". En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha dit que la decisió d'abstenir-se, presa pel partit aquest cap de setmana, no respon a cap picada d'ullet que Torra fes a la CUP en el discurs d'aquest dissabte: "No ens movem per qüestions estètiques, sinó més profundes". Aragonès ha reiterat que la CUP farà una oposició molt contundent i ha assenyalat que si el nou Govern "ve a gestionar una autonomia amb polítiques neoliberals, la legislatura es pot acabar demà mateix".

10.07 h

Alamany troba preocupant que Torra faci un Govern "provisional i externalitzat"

La portaveu de CatECP al Parlament, Elisenda Alamany, ha considerat preocupant que després de la previsible investidura d'aquest dilluns, Quim Torra faci un Govern "provisional i externalitzat". En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha criticat que el discurs de Torra "recorda més al passat que al futur" i no ha entès que Catalunya reclama un canvi de rumb, en la seva opinió. Amb tot, ha dit que celebra que hi hagi un candidat encara que no sigui el seu, "perquè vol dir que s'està més a prop de la fi de l'aplicació del 155".

10.06 h

Albiol avisa que "Espanya estarà atenta" després de la investidura

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha avisat que després de la previsible investidura de Quim Torra aquest dilluns, "Espanya estarà atenta" i actuarà si cal. En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, ha defensat que el PP és l'únic partit que volia que l'article 155 de la Constitució tingués més vigència i camp d'actuació, perquè ha opinat que Cs i el PSOE només el defensaven "per a la convocatòria d'eleccions". Per això, ha demanat al partit d'Albert Rivera "seriositat i responsabilitat", perquè si Torra passa de les paraules als fets el Govern d'Espanya actuarà, ha assenyalat.

09.44 h

Páramo veu una "degradació en les institucions" pel fet que Torrent no es reuneixi amb el rei

El diputat de Cs al Parlament Fernando de Páramo ha considerat que la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de no reunir-se amb el rei per comunicar-li la investidura de Quim Torra és una mostra més de la "degradació en les institucions". En una entrevista a RNE aquest dilluns recollida per Europa Press, ha lamentat que Torrent no sigui el president de tots els diputats i es dediqui "a fer mítings d'ERC" des del seu càrrec. A més, ha criticat que el PP vulgui acabar amb la implantació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya "perquè el PNB no s'emprenyi", en la seva opinió.

09.33 h

Torrent no demanarà audiència a Felip VI per comunicar-li la investidura de Torra

El president del Parlament Roger Torrent no demanarà audiència amb el rei d´Espanya, Felip VI, per comunicar-li formalment la investidura de Quim Torra si, finalment i com està previst, acaba sent votat al ple com a president de la Generalitat. Habitualment aquest era un tràmit protocol·lari que es portava a terme cada cop que s´investia un nou cap del Govern, però Torrent ni tan sols sol·licitarà que se celebri i es limitarà a comunicar la investidura per escrit.

09.29 h

Granados augura un Govern "en minoria que perdrà moltes votacions"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha augurat aquest dilluns que el Govern que es formarà després de la previsible investidura de Quim Torra serà un govern "en minoria que perdrà moltes votacions". En una entrevista a RNE, ha reclamat diàleg i reconciliació a Torra, "que es declara algú que no reconeix la meitat de la ciutadania que vol governar", per la qual cosa ha considerat que és un dia trist fins i tot per alguns dels qui li donaran suport al Parlament, perquè Torra té un ultranacionalisme que es veu en altres punts d'Europa, segons ha opinat. Sobre la possibilitat que hi hagi un diàleg entre la Generalitat i el Govern espanyol, ha dit que és molt difícil i que per iniciar-lo Catalunya hauria d'assegurar que no trencarà les regles del joc, encara que ha assenyalat que no passarà perquè l'expresident català Carles Puigdemont seguirà manant.

09.15 h

Quim Torra arriba al Parlament de Catalunya

El candidat a la investidura Quim Torra ja ha arribat aquest dilluns al Parlament, al voltant de les 9 del matí. A l'entrada de l'edifici, al parc de la Ciutadella, l'esperaven el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa; la portaveu de JxCat,Elsa Artadi, i diputats com Francesc de Dalmases, Laura Borràs, Marc Solsona, Lluís Font i Imma Gallardo.

09.04 h

Cleries sobre l'abstenció de la CUP: "S'ha d'agrair"

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, s'ha pronunciat aquest dilluns sobre la decisió de la CUP de mantenir la seva abstenció a la investidura per facilitar l'elecció de Quim Torra: "S'ha d'agrair aquest posicionament". En una entrevista a RNE, ha demanat que ningú no pensi que Torra serà un president titella, però ha assenyalat que es coordinarà amb l'expresident Carles Puigdemont, que tindrà "una vessant de treball exterior en la qual deixarà en evidència determinades coses que estan passant en el Govern espanyol". Cleries ha lamentat que des de l'Executiu central "no s'han respectat els resultats electorals" del 21 de desembre a Catalunya, quan els partits van mesurar les seves forces i el PP va quedar retratat, en la seva opinió.