El candidat a la investidura com a president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut fer una crida, durant el seu discurs a la segona volta d´aquest dijous, a "aprendre dels errors" i assumir les "lliçons apreses" tant des del món independentista com des del constitucionalisme polític. En aquest sentit, ha volgut ser "el primer" a fer "autocrítica" i ha reiterat les seves disculpes pels tuits que puguin "haver ofès algú" i per alguna "paraula inconvenient" que ha reconegut haver escrit "fruit de la intensitat que demana el periodisme". "Me´n penedeixo, no tornarà a passar", ha sentenciat. De la mateixa manera, ha convidat els no independentistes a fer també un pas en aquest aprenentatge dels errors i "rebutjat la presó per les idees" i la "criminalització dels drets cívics i polítics".

Quim Torra ha volgut dedicar la part final del seu segon discurs d´investidura a fer "una reflexió més personal" en el marc del moment polític. I és que el candidat creu que és el moment "d´incorporar les lliçons apreses en els últims mesos" per part de tothom i "aprendre dels errors i dels encerts". Així, volent ser "el primer" en fer "autocrítica" ha tornat a "lamentar que unes pilades tretes de context adreçades al govern de l´Estat hagin pogut ofendre ningú". "No em sap greu reiterar-me, en cap moment era la meva intenció ofendre ningú", ha dit, tot ampliant les seves disculpes a la part d´alguns articles publicats que critiquen des de l´oposició però que el candidat emmarca en l´exercici periodístic. "També lamento si fruit del moment d´intensitat que demana el periodisme he utilitzat alguna paraula inconvenient. Me´n penedeixo, no tornarà a passar", ha sentenciat.

En aquest sentit, i reclamant que tothom "estudiï les lliçons apreses", Torra ha considerat que "cap independentista no ha de tenir cap problema a reconèixer que no s´han fet bé algunes coses", tot reclamant-ho "també als que volen que Catalunya resti com una comunitat més". "És imprescindible que rebutgin la presó, l´exili, la persecució de ciutadans per les seves idees, la criminalització de drets cívics i polítics. I per això insisteixo: diàleg i vida", ha conclòs.

La "llibertat" i la república a Espanya

En el seu discurs, Torra també ha volgut parlar d´Espanya i de l´Estat. "El problema català no és només el problema de la llibertat de Catalunya, també ho és el de la llibertat d´Espanya i a l´inrevés", ha dit, tot desitjant que "tant de bo el poble espanyol faci un procés semblant i s´emancipi republicanament i fraternalment". "És el meu desig de tot cor", ha afegit. Torra, a més, ha volgut acabar el seu discurs amb una frase que enllaça amb paraules del que fos president de la Generalitat a l´exili Josep Irla. "Que tinguem sort en el camí que seguim, el de la llibertat, la justícia i la República. Per Catalunya i per la vida. Tot és ara i res", ha sentenciat, arrencat els aplaudiments dels diputats independentistes i provocant que s´aixequin de l´escó en baixar el candidat del faristol del Parlament.