El candidat de JxCat a la investidura de la presidència de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat avui la creació d'una "república també per a Espanya" i ha demanat a les formacions partidàries i contràries a la independència que facin "autocrítica" pel que ha passat els últims mesos.

En la seva intervenció en la segona sessió del ple d'investidura al Parlament, Torra ha assegurat que la "llibertat" que vol per a Catalunya també la desitja "per a tots els pobles" i ha afirmat: "La llibertat té nom de república: república catalana i república espanyola".

"És hora que avaluem les lliçons apreses els últims mesos", ha plantejat Torra, que ha recalcat que és necessari fer "un punt d'autocrítica" i s'ha mostrat disposat a ser "el primer" a fer aquest exercici.

Així, ha "lamentat" els polèmics tuits que va publicar el 2012 i 2013, en què referia de forma despectiva "als espanyols" i, encara que considera que estan "trets de context", ha reiterat les seves disculpes i ha recalat que "de cap manera" la seva intenció era ofendre: "Em sap greu si he pogut utilitzar alguna paraula inconvenient. Me'n penedeixo, no tornarà a passar", ha afegit.

Sobre l'independentisme, ha admès que "no hem fet bé algunes coses", però també ha demanat autocrítica a les forces que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ja que segons el seu parer és "imprescindible que rebutgin" la presó preventiva dels presos sobiranistes i la "criminalització de les idees", i ha insistit en la seva aposta pel "diàleg".