La pedregada caiguda el passat dissabte va afectar 10.000 hectàrees de cultius de fins a una dotzena de municipis de la comarca lleidatana de la Noguera (Lleida). Aquestes són les dades que va comunicar el director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, en una reunió amb els alcaldes dels municipis afectats.

Les dades disponibles fins ara indiquen que la tempesta va afectar, especialment, cultius de cereals, fruita dolça, ametllers, oliveres, vinya i farratges d'una dotzena de termes municipals, tot i que amb especial virulència a Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer. També es va registrar una important afectació a localitats com Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer i la Sentiu.

En finalitzar la reunió, Anson va assenyalar que s'ha evidenciat la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant modificacions que optimitzin el sistema, ampliant i ajustant la cobertura i el seu període a la realitat de l'evolució de la collita i dels canvis en la climatologia. És per això que va assegurar que el Departament d'Agricultura «treballarà en aquesta línia».

La pedregada es va produir cap a les cinc de la tarda, amb pedres d'una mesura de 1,5 centímetres de diàmetre, encara que, cap al final, es va barrejar amb aigua i, de fet, la gran quantitat d'aigua va ser el que va generar les destrosses en aquests municipis. Els cultius de cereals d'hivern han estat els més afectats a causa del seu avançat estat de maduració.