17 de maig de 2018
17.05.2018

Montoro seguirà controlant les finances per «desconfiança»

El ministre d'Hisenda creu que les paraules de Torra són «un element de desconfiança de primer ordre». Assegura que és una mesura «eficaç» i detalla que com a mínim es farà un cop al mes

17.05.2018 | 00:41
El ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va replicar al recent investit president de la Generalitat, Quim Torra, que el govern espanyol mantindrà un cert control sobre les finances de la Generalitat un cop aixecat el 155 perquè les declaracions que ha fet Torra fins ara són un «element de desconfiança de primer ordre».

«I aquest element de desconfiança és el que ens va portar a implantar aquest control l'any 2015» va afegir. «A qui pot molestar que existeixi un control de la legalitat?», es va preguntar Montoro en un esmorzar amb periodistes organitzat pel diari El Economista, després que el president investit hagués demanat dimarts des de Berlín que s'aixequi la supervisió als pressupostos del Govern.

El ministre va defensar que es tracta d'un control «eficaç» i va dir que no ha entès per què Torra ha instat a aixecar-lo. D'altra banda, Montoro va avisar que el govern espanyol impedirà que les delegacions a l'exterior que vol restituir Torra facin «activitats il·legals».

Montoro va assegurar que, com a mínim, mantindran el control imposat el 2015. És a dir, la supervisió mensual de totes les despeses de la Generalitat i un control específic sobre les operacions d'endeutament. Montoro va afegir que Catalunya està «posant en risc la qualificació sobirana del regne d'Espanya» i va dir que de fet va ser això el que va fer implementar els primers controls sobre el pressupost el 2015.


«Entossudits»

«Mentre segueixin entossudits amb una actitud desafiant davant de la legalitat vigent, el control seguirà», va assegurar. Preguntat sobre el Diplocat i la voluntat de Torra de restablir i ampliar les delegacions de la Generalitat a l'Exterior, Montoro va assegurar: «Depèn del que facis. Pots obrir ambaixades amb una finalitat noble però després utilitzar-les per a activitats il·legals».

En aquest sentit, va afirmar: «El que impedirem és que vagin a activitats il·legals perquè és la nostra obligació. El govern està per fer complir la llei. A partir d'aquí s'anirà delimitant una activitat o una altra perquè el que no es poden és dedicar recursos públics a activitats il·lícites».

Pel que fa a TV3, va assegurar que actualment ja es controlen els comptes de la televisió pública catalana i ha dit que és obligació de les autoritats evitar que s'hi faci «promoció d'activitats il·legals», ja sigui de manera directa o indirecta.

«És com si en una televisió pública féssim una informació sobre els beneficis del consum de drogues o el contraban de tabac», va reblar. «Això seria obligació de les autoritats impedir-ho», va assegurar.

D'altra banda, Montoro va anunciar que convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera, que reuneix els màxims responsables econòmics de les autonomies amb el ministeri, entre finals de maig i principis de juny. L'Estat aixecarà el gruix de la intervenció econòmica sobre les finances de la Generalitat, de manera que la Generalitat recuperarà la gestió dels diners de la bestreta del model de finançament per pagar els serveis bàsics.

A més, l'estat espanyol deixarà d'exigir a la intervenció una autorització per a cada factura que certifiqui que no es gasten diners a finalitats considerades il·legals. Així ho van acordar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema