Una jutge de Barcelona ha deixat a les portes de judici els cinc membres de la Sindicatura Electoral que el Parlament va designar per a l'1-O pels delictes de desobediència i usurpació de funcions, encara que ha descartat que cometessin malversació de cabals públics.

Segons van informar a Efe fonts jurídiques, la titular del jutjat d'instrucció número 15 de Barcelona va dictar un acte en el qual dona per tancada la investigació sobre els cinc síndics i va emplaçar les parts a presentar els seus escrits d'acusació, si així ho creuen oportú, en apreciar prou indicis per enviar-los a judici.

La causa contra els síndics de l'1-O es va obrir arran d'una querella de la Fiscalia de Barcelona contra els membres d'aquest òrgan de control electoral, els quals dies abans del referèndum van presentar la seva renúncia davant el Tribunal Constitucional, després que aquest els multés amb 12.000 euros diaris si no cessaven en les seves funcions.

El ministeri públic acusava en la seva querella els membres de la Sindicatura, als quals el Parlament va atorgar funcions anàlogues a una Junta Electoral, dels delictes d'usurpació de funcions, desobediència i malversació de cabals, però la jutge, en virtut d'un informe de la Guàrdia Civil, ha descartat que gastessin fons públics en els escassos dies en què van desenvolupar el seu càrrec.

De fet, la magistrada va ordenar a la Guàrdia Civil que investigués si es van pagar amb fons públics els desplaçaments dels síndics a una reunió a la qual van acudir al Parlament per donar-los directrius sobre les seves funcions -cosa que va ser corroborada pels lletrats de la cambra en la seva declaració com a testimonis-, en alguns casos des de fora de Barcelona.

Distribuïdora de targetes censals

El jutge que indaga els preparatius del referèndum investiga el concurs de creditors voluntari d'Unipost, empresa encarregada de distribuir les targetes censals de l'1-O, i el cost d'una aplicació que el Govern va encarregar a T-Systems, a la recerca de proves de malversació de fons públics.

En dos actes, als quals va tenir accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va encarregar noves diligències sobre el finançament del referèndum independentista, per a la qual cosa va demanar informació sobre el concurs voluntari d'Unipost, empresa que segons la Guàrdia Civil va facturar gairebé un milió d'euros per repartir cartes certificades de l'1-O.

En aquesta línia, el mateix jutge va citar a declarar com a investigats quatre dels càrrecs de la Generalitat que van ser detinguts el passat 20 de setembre i un ex-secretari general del Departament de Treball que sospita que va poder participar en l'organització de l'1-O.

Per altra banda, la Fiscalia va denunciar per injúries el jutge que va criticar el «terrorisme policial» de l'1-O des del seu correu electrònic oficial, segons va avançar divendres el mitjà digital eldiario.es i van confirmar fonts del Ministeri Públic a l'ACN.