El Tribunal Constitucional (TC) avala que únicament els estatuts autonòmics puguin llevar, limitar o repartir la potestat reglamentària en les comunitats autònomes. En una sentència notificada ahir, el tribunal de garanties dona la raó en part a la Generalitat de Catalunya i dictamina que incorre en inconstitucionalitat la previsió que només excepcionalment les conselleries quedin habilitades per adoptar normes reglamentàries.

El Govern català havia impugnat diversos preceptes de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, en considerar que la llei estatal envaïa competències autonòmiques relatives a l'organització, el règim jurídic i el procediment de les Administracions Públiques. La sentència compta amb un vot particular formulat per la magistrada María Luisa Balaguer Callejón.

La resta de magistrats, en una sentència que va tenir com a ponent Andrés Ollero, assenyalen que diverses de les previsions d'aquesta norma estatal no respecten les competències que els Estatuts reconeixen a les autonomies en el marc de la Constitució.

Procediment comú

Així, destaca que el procediment administratiu comú és un «dels pilars sobre els quals s'assentarà el dret administratiu espanyol», però la sentència descarta que això pugui dur-se a terme regulant, a través de normes estatals l'exercici de la iniciativa legislativa de les Autonomies.

Es declaren contraris a l'ordre de distribució de competències les previsions de la llei que es refereixen a l'elaboració d'avantprojectes de llei autonòmics i s'estableix que l'elaboració de reglaments pot ser objecte de regulació bàsica, però l'exigència d'una planificació anual desborda aquest àmbit.

Publicació dels nomenaments

El Govern preveu que avui a la tarda o el dissabte al matí es publiquin els nomenaments dels consellers del nou Govern de la Generalitat, amb el qual el cap de setmana podran prendre possessió i s'aixecarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que mantenia intervingut l'autogovern a Catalunya.