01 de juny de 2018
01.06.2018
Diari de Girona

Torra: «La proposta del empresaris sobre l'Estatut mereix ser estudiada»

?El president de la Generalitat qualifica de «valenta» l'opció del Cercle d'Economia d'elevar la norma catalana a rang constitucional ?Demana al sector que ajudi el Govern amb el «diàleg»

01.06.2018 | 00:07
Torra: «La proposta del empresaris sobre l'Estatut mereix ser estudiada»

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar als empresaris presents a la XXIV Reunió del Cercle d'Economia que «ajudin a obrir el diàleg». «Truqui'ns i nosaltres hi serem», va dir.

Torra va qualificar de «valenta» i «interessant» la proposta que va fer aquesta setmana el Cercle d'Economia d'aprovar un nou Estatut amb rang de «constitució catalana» i va dir que «mereix ser estudiada». El president també va «pregar» als empresaris que «facin aquesta proposta també al Govern espanyol», en cas que dissabte –dia en què estava prevista la presència del president Mariano Rajoy a la trobada empresarial- finalment hi hagi algun representant de l'Estat que vagi a la reunió del Cercle. Torra va considerar que ja és hora «d'encetar un gran debat nacional de país».

Torra va recordar els començaments del Cercle d'Economia, que va néixer en època franquista, i va demanar al lobby empresarial que «faci com en el seu inici» i «s'impliquin en les condicions idònies per al diàleg». El president va reiterar la seva voluntat de negociar amb l'Estat espanyol però va subratllar que «perquè hi hagi diàleg hi ha d'haver dues parts i no hi pot haver «imposicions».

Un «diàleg» que també beneficiaria les empreses, va apuntar. Va fer una crida a «treballar junts» El president de la Generalitat va prometre que com a president durà a terme un projecte «integrador» per als 7,5 milions de catalans.

Tot i defensar que Catalunya esdevingui una república, Torra va admetre que «una part important del país no creu que ara sigui el moment o senzillament ara no comparteix l'opció o està disposat, com el Cercle a presentar propostes». Davant d'aquesta varietat d'opinions, el president es va preguntar: «No creuen que ha arribat l'hora d'encetar el gran debat nacional de país? Debatem totes les propostes que s'han posat sobre la taula».


La resistència de l'economia

També va fer una crida a «treballar junts», independentistes i no independentistes, perquè «junts som més forts». Torra va fer un repàs a les magnituds econòmiques de Catalunya, que mostren el «dinamisme» del país, tot i la voluntat «incomprensible» «d'ofegar» de l'Estat espanyol. D'altra banda, va lamentar»el blocatge constant» del Govern espanyol a les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. També, va assenyalar que «deixar-se endur per la inèrcia de no tocar mai res» porta a una «decadència imparable». També va celebrar que la base estructural de l'economia catalana «ha permès superar una conjuntura puntual certament adversa».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook