Un dels últims informes lliurats per la Guàrdia Civil en els jutjats on s'està investigant el procés independentista, revela el que van cobrar personalment alguns dels observadors internacionals que va contractar la Generalitat de Catalunya per al referèndum de l'1-O. En el llistat que inclouen es reflecteix que algun d'ells va arribar gairebé als 20.000 euros.

Es tracta de les 14 persones del grup d'observadors d'Helena Catt, una consultora electoral del Regne Unit, entre els quals hi havia 10 experts investigadors i un suport de 4 administratius. Els primers són: Helena Catt, Lloyd Dalziel, John Ault, Michael Grange, Samuel Cunningam, John Caradog, Grandvoinnet Serafini, T. Duffy i Kippen Kimberli.

Tots ells han rebut 112.993 euros com a honoraris, als quals cal sumar uns altres gairebé 52.000 euros en les despeses d'allotjament i transport, segons l'informe de la Guàrdia Civil.

La major part d'ells han rebut dos, tres i fins a quatre pagaments de la Generalitat. El que més ha cobrat ha estat Lloyd Dalziel -19.300 euros en total mitjançant quatre pagaments de 7.350 tres d'ells, més un altre de 1.600 en quatre dates diferents, des del juliol fins a l'octubre.

John Ault és el segon observador més car. Va cobrar 16.450 euros també en quatre pagaments, tres de 6.260 i un de 700 euros, que es van realitzar al juliol, agost i octubre.

Els ajudants reben fins a 2.800 euros

La resta fins als gairebé 113.000 euros d'honoraris van anar a parar als quatre integrants de l'equip de suport administratiu. Les despeses abonades pel Diplocat van ascendir a 162.070 euros. Els investigadors destaquen que aquestes despeses van acompanyades d'una declaració responsable d'Albert Royo Marine, representant del Diplocat, ressenyant que no van dirigir el finançament de cap actuació il·legal. Royo, està citat a declarar com a investigat.