13 de juny de 2018
13.06.2018

El TSJC acorda investigar Turull per cedir béns a la seva dona abans de l'1-O

?El tribunal obre diligències a l'exconseller i la seva dona «com a cooperadora necessària» per un delicte d'insolvència punible

13.06.2018 | 06:56
Jordi Turull, en una imatge d´arxiu.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar investigar l'exconseller Jordi Turull per un delicte d'insolvència punible, per cedir a la seva dona una part important del seu patrimoni mesos abans de l'1-O, davant la «imminència» del procés penal pel full de ruta independentista.

En un acte, la sala penal del TSJC va decidir obrir diligències a Turull i a la seva dona -en aquest cas com a cooperadora necessària-, arran de la querella presentada per la Fiscalia, en entendre que l'exconseller es va desprendre del seu patrimoni amb la finalitat de «dificultar o endarrerir» possibles embargaments que poguessin derivar-se de la seva imputació pel procés independentista.

D'acord amb les normes de repartiment, serà el magistrat Francisco Valls qui investigui la querella i, amb tota probabilitat, citi a declarar com a investigat Jordi Turull, qui està pres a la presó madrilenya d'Estremera per ordre del jutge del Tribunal Suprem que l'ha processat pels delictes de rebel·lió i malversació, pel seu paper en la via unilateral a la independència.

La querella de la Fiscalia acusa Turull d'ordir un «pla preconcebut» per desprendre's de part del seu patrimoni -donant a la seva dona la meitat d'un habitatge i el 50% dels fons que compartien en un compte corrent- amb la finalitat «d'eludir el futur d'embargament dels seus béns» per la seva participació en el procés independentista i l'organització del referèndum de l'1-O. En el seu acte, la sala admet indicis que la donació efectuada per Turull anava encaminada «a dificultar o a endarrerir l'efectivitat de les mesures cautelars que poguessin disposar-se en contra seu» en el procés penal que podria derivar-se de la seva participació en el procés independentista.

«Raonable previsió»

La sala apunta que l'exconseller va poder desprendre's dels seus béns davant la «raonable previsió» que els delictes pels quals podia ser encausat comportaven responsabilitats pecuniàries que «podrien fer-se efectives amb relativa facilitat sobre els béns donats».

Segons relata la Fiscalia en la seva querella, el 8 de juny del 2017 Turull va signar una escriptura en la qual «feia donació pura i simple» a la seva dona de la meitat de l'habitatge de Parets del Vallès de la qual era únic propietari, i li cedia també el 50% dels 107.594 euros que tots dos tenien en el compte corrent, segons el ministeri públic.

La sala considera que, si es prova, els fets denunciats per la Fiscalia podrien comportar un delicte d'insolvència punible, castigat amb penes d'entre un i quatre anys de presó.

Segons van manifestar fonts de JxCat quan la Fiscalia va presentar la seva querella, Turull argumenta que va decidir donar part dels seus béns a la seva dona quan se li van diagnosticar unes apnees molt severes, que l'obliguen a dormir sempre amb una màquina d'oxigen, a risc de mort sobtada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook