El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, va assegurar ahir que vol reobrir les delegacions a l'estranger «immediatament» a les grans ciutats europees i als Estats Units.

En concret, Maragall va parlar de tornar a tenir representació a ciutats com Londres, Roma, Berlín, Nova York o Washington, i també a Suïssa, i fer-ho «immediata De fet, el conseller va dir que les primeres concrecions podrien arribar ja la setmana vinent i que, com a màxim, les delegacions reobertes tornaran a estar operatives en «dues o tres setmanes».

Maragall va explicar que la seva intenció és que hi hagi continuïtat al capdavant de les delegacions, és a dir, que en la «majoria» dels casos, els delegats cessats pel govern espanyol puguin recuperar la feina. Amb tot, sobre si la delegació a Brussel·les ja té nou representant, Maragall va preferir no oferir detalls i va assegurar que espera que se sàpiga qui ocuparà el càrrec en «pocs dies».

Tres fases previstes

Segons va explicar en roda de premsa des de la capital belga, el desplegament de la conselleria d'Acció Exterior preveu tres fases i la més llunyana és a sis mesos vista. En la primera fase o etapa «d'urgència» es recuperaran aquestes primeres cinc delegacions al Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units. La segona fase, de «consolidació», preveu «nova visibilitat» en l'escena internacional amb delegacions, corresponsalies o «enviats específics» a París, Portugal, els Balcans, els Països nòrdics o fins i tot en zones d'altres continents en els pròxims dos o tres mesos.

Per últim, la tercera fase serà la «dexpansió», que compta amb obrir noves seus i tenir «noves figures de presència» en llocs com el Mediterrani, l'Orient Mitjà, el Magreb, els països asiàtics o l'Amèrica Llatina. En aquest cas el calendari per a la inauguració de les noves seus és que es pugui fer abans que acabi l'any. Maragall també va matisar que l'encàrrec d'aquestes delegacions no serà només el de «representació i defensa dels interessos de Catalunya sinó també d'implicació en els processos polítics i de debat al territori on estiguin».

Preguntat per les declaracions del ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, sobre «contrarestar» el discurs independentista a Europa, Maragall va assegurar que per la seva banda ell no es dedicarà a «contrarestar res». «Nosaltres farem, actuarem, estarem presents, participarem, tindrem posició en els temes europeus i també en el front de la democràcia i la llibertat», va dir, recordant que si és aquí és perquè el seu predecessor en el càrrec, Raül Romeva, no pot ser-hi tot i que és «qui hi hauria de ser».