El Govern de Pedro Sánchez estudiarà el trasllat a Catalunya dles líders independentistes a la presó de manera preventiva a presons de Madrid un cop acabi la instrucció del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, han informat fonts de Moncloa.

A la roda de premsa del Consell de Ministres celebrada ahir, la portaveu de l'Executiu central, la ministra María Isabel Celaá, va respondre dues preguntes sobre la política penitenciària pel que fa als polítics independentistes a la presó i als d'ETA, un cop anunciada la dissolució de la banda terrorista.

«Això no ha estat tractat, no ha estat objecte d'aquest Consell de Ministres», va contestar Celaá, que va afegir: «Òbviament, quan les circumstàncies canvien , calen altres polítiques, i d'això parlarem en altres conferències amb tota seguretat».

Celaá va ser qüestionada per les diferències de criteri entre el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge del Suprem Pablo Llarena.

El primer defensava ahir que el trasllat de presos preventius com els líders del procés és competència del magistrat, mentre que ell ha contestat en un acte que és d'Institucions Penitenciàries.

«És una qüestió com sempre de matisos», va defensar la ministra portaveu. «L'Estat, i suposo que també el jutge Llarena, són conscients que els presos provisionals estan a disposició del jutge instructor. Un cop s'hagin finalitzat ja els diligències, ja poden ser transportats i ja estaran sota competència d'Institucions Penitenciàries».

La portaveu del Govern de Pedro Sánchez va afegir que, «per a més seguretat» dels presos i per a «facilitat» del jutge, el criteri general és que siguin a prop de l'òrgan judicial.

«És una qüestió de comunicació entre el Govern i el Poder Judicial. S'avaluarà i s'actuarà per al bé de tothom», va dir Celaá.

Relació amb la Generalitat

Fonts del Ministeri de l'Interior van confirmar a Europa Press aquest divendres abans del Consell de Ministres que «no hi ha una decisió presa» sobre el possible canvi de presó dels líders independentistes.

Des de Moncloa es va subratllar al final del Consell de Ministres que, quan acabin les diligències judicials, hi haurà alguna cosa prevista per als propers dies, «estarem en una altra pantalla diferent».

Serà llavors quan s'avaluï el «nou escenari» i quan el Govern central respondrà si accepta que es traslladi a Catalunya Oriol Junqueras i els altres vuit líders independentistes.

Fonts de Moncloa insisteixen que serà una decisió completament deslligada amb l'evolució de les relacions entre el Govern de Pedro Sánchez i el de Quim Torra, ja que «no hi ha factures que pagar" pel suport a la investidura del president de l'Executiu.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va apressar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, a posar «data i hora» per reunir-se amb ell, i li va demanar derogar el decret llei que, en plena crisi política, va facilitar el trasllat de seus socials d'empreses catalanes.

«Total disposició»

En primer lloc, Torra va voler deixar clara la teva total disposició al diàleg amb el nou president del Govern, al qual li va dir: «Quan el Govern vulgui que ens asseiem a la taula a parlar, com diu la cançó, ho deixo tot i anem a La Moncloa a parlar».

El president de la Generalitat va subratllar que vol que aquesta primera trobada sigui «productiva» i no una reunió «de foto», i per aquesta raó ha revelat que dos equips per cada part s'encarregaran de preparar la trobada, per a la qual encara no hi ha data.

En qualsevol cas, el president català ha volgut deixar clar al mateix temps que «els presos polítics no seran moneda de canvi per a res».