El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va destacar la «gran oportunitat» que s'obre amb el nou Govern socialista per reconduir la situació a Catalunya, a través del diàleg i no de la «desqualificació», i va deixar clar que «lluitarà» pel Corredor Mediterrani. El ministre i secretari d'Organització del PSOE va participar ahir a l'Escola d'Estiu del PSC a la seu central dels socialistes catalans, al barri barceloní del Poblenou, a la qual van assistir dirigents com el líder del PSC, Miquel Iceta, o la nova delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Ábalos va al·ludir al conflicte independentista a Catalunya, advertint de la «gran oportunitat» que s'obre per reconduir la situació amb el nou Govern socialista a través del diàleg i no de la «desqualificació». En aquest procés de diàleg que l'Executiu vol obrir, el PSC ha de ser «part del motor».

El ministre va avançar també que farà una auditoria dels terminis fixats en els projectes compromesos pel departament de Foment i va donar la garantia que s'executarà tot el que estava projectat «per bé», comprometent-se a més a què, entre els seus objectius, està «lluitar» pel Corredor Mediterrani i perquè les concessions dels peatges s'acabin en la data del seu venciment.

Amb poc més d'una setmana de recorregut del nou Govern, Ábalos va assegurar davant els socialistes catalans que no és «ingenu ni inconscient» i sap tot el que «es juga» el nou Executiu quan el temps que tenen «és molt breu».

Per això, els va demanar tot el suport per defensar el projecte «al carrer», un projecte que no va ser possible materialitzar el 2015 perquè hi va haver qui es «va emborratxar» amb tantes possibilitats, referint-se a Podem, que no va ser capaç de veure «l'oportunitat» de desbancar llavors el PP i tampoc va ser possible, va dir, en la repetició de les eleccions del 2016. Instal·lats en una «resignació tremenda», va afegir recordant els moments en els quals «van intentar carregar-se» al PSOE, es va posar fi a aquell «fatalisme» i va ser gràcies a una moció de censura com el Congrés va «abatre» un Executiu «acorralat» per la corrupció. No es pot conviure amb la corrupció «certificada» com la del PP, va afegir el ministre, qui va assegurar que haver acceptat aquesta convivència hagués estat «letal», recalcant que, si el Partit Popular va deixar de governar aquest país, va ser «per corrupte».

Del nou gabinet de Sánchez va dir que si «tant ha agradat» ha estat perquè s'ha obert a «tota la nació» i s'ha configurat amb una perspectiva del segle XXI, «amb gent d'avui, no d'abans-d'ahir», un altre retret que ha fet al PP, qualificant el seu govern de «vellot».

Ara, amb aquesta oportunitat per davant, els socialistes tenen clar, va dir, que la ciutadania ja ha apostat pel pluralisme polític, pel que veu necessari fer d'aquesta necessitat «virtut» i liderar aquella política «dialogant i participativa». «No ens queda una altra opció, però segurament, no ens en quedarà una altra en les pròximes eleccions», que, en cas de no avançar-se, serien el 2020, va recordar.