El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la presentació del seu llibre ‘El quadern suís’ per analitzar breument la situació que viu Catalunya i l’independentisme. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que “només avaluant el què s’ha fet bé i el que no es progressarà” en el camí cap a la Catalunya plenament independent. “Hem fet coses molt bones en aquets país, hem estat capaços de fer un referèndum d’autodeterminació i de proclamar políticament la independència, però no hem sigut capaços de fer efectiva la República”, ha dit, tot apostant per “crear un altre moment, un altre 1-O, per arribar a l’objectiu de la independència que tenim alguns i fer efectiva aquesta República”. En aquest sentit, ha assegurat que ara mateix l’independentisme està “en aquest procés d’autocrítica, de veure què s’ha fet bé, què no i com es crea aquesta oportunitat”.

Al llarg de la presentació, Torra s’ha centrat a parlar sobretot dels seus anys a Suïssa i de com va relacionar-se amb l’estil de vida, la manera de ser i els costums dels suïssos. Però en parlar del “respecte” al plurilingüisme i la concepció federal i confederal que té aquell país, no ha pogut evitar comparar-ho amb Espanya i Catalunya. “Mai Espanya serà com Suïssa. A tots els federals nostrats els hi dic que vagin a passar un cap de setmana a Suïssa i aleshores parlarem de federalisme. Hi ha zones on tot està en alemany, els nens estudien en alemany i la vida es fa en alemany, i altres en francès, i ho porten amb total normalitat. Hi ha una ‘pax lingüe’ importantíssima”, ha sentenciat, tot afegint que aquella forma d’entendre les llengües “és el respecte a una manera de ser, de viure, a les tradicions” i se’n sap profundament admirador.

Al llibre, escrit fa 10 anys, Torra parla dels moments polítics i de l’Estatut “retallat” que aleshores estava d’actualitat. En ser preguntat per com va vaticinar que allò no acabaria bé, Torra ha fet una reflexió que ha arrencat els somriures dels assistents. “Normalment sempre m’he guiat per termòmetres infal·libles. Si Alfonso Guerra diu alguna cosa, segurament allò bo és tot el contrari. No m’ha fallat mai, i amb l’Estatut va passar. Si li semblava molt bé l’estatut raspallat, no ens servia per a res a nosaltres”, ha dit.

Com que ‘El quadern suís’ és una mena de dietari dels seus divuit mesos a Suïssa, se li ha preguntat si algun dia veure la llum un dietari dels seu temps com a president de la Generalitat. Però Torra sembla que no té gaire intenció de fer un llibre d’aquestes característiques. “Portava un dietari des que estava a les llistes de JxCat, fins que Puigdemont va dir en un vídeo que jo fos el candidat a la presidència. He quedat paralitzat. Em viuen, jo no visc. No miro res, no sé què passa. El dia que hagi d’escriure les memòries ja seré capaç d’enfrontar-m’hi”, ha dir amb ironia.