El Govern va designar ahir els seus representants en les quatre comissions bilaterals mixtes amb l'Estat abans de la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Govern, Pedro Sánchez, prevista per al 9 de juliol.

Es tracta de la comissió bilateral Generalitat-Estat, la comissió mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals, la comissió bilateral d'Infraestructures i la comissió mixta de Transferències Estat-Generalitat.

L'anunci el va fer en la roda de premsa posterior al Consell Executiu la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, que va dir que les comissions seran la via a través de la qual es poden vehicular «els incompliments» que demanda el Govern a l'Executiu central si després de la reunió entre els dos dirigents s 'estableix un «diàleg sincer».

Artadi va sostenir que d'aquesta manera es posa en marxa la «part de responsabilitat» que toca al Govern, que és la de designar els seus representants en les esmentades comissions.

L'última reunió de la comissió bilateral Govern-Estat va tenir lloc al juliol del 2011 i Artadi ha recordat que des del Govern ja s'havia demanat amb anterioritat que es posessin en marxa. És voluntat del Govern que en aquestes comissions bilaterals mixtes s'abordin els 45 punts que al seu moment va traslladar l'expresident català Carles Puigdemont a l'expresident del Govern Mariano Rajoy.

Ernest Maragall

L'encarregat de presidir la comissió bilateral Generalitat-Estat serà el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i també estarà formada pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, la pròpia Elsa Artadi i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell. Aquesta comissió és el marc general de relació entre el Govern i el Govern central i s'hi aborden qüestions relatives a l'exercici de les competències per part de l'Estat en territori català.

La vicepresidenta i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, Carmen Calvo, va dir ahir que el Govern central està disposat a establir un diàleg «obert», «franc», «democràtic» i «sense traves» amb el Govern de Catalunya, al qual ha reclamat que el «respecte sigui compartit».

A petició d'ERC, el PP i Cs, Calvo va explicar, en una compareixença al Congrés, que sense traves significa «parlar amb llibertat». En aquest sentit, va garantir que el president de la Generalitat, Quim Torra, és lliure de parlar amb el d'Espanya, Pedro Sánchez, «d'allò que consideri oportú», inclòs el referèndum.