Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han arribat al centre penitenciari de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) pocs minuts abans de dos quarts de dues del migdia d'aquest dimecres.

L'exvicepresident i l'exconseller d'Afers Exteriors, que van ser destituïts pel 155, el diputat de Junts per Catalunya i el president d'Òmnium han abandonat la presó de Brians II abans de la una del migdia després de fer el canvi de custòdia entre la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

Els presos independentistes han viatjat amb dues furgonetes, una de color blanc i una altra de vermell, que anaven custodiades per vehicles de Mossos. Un cop a dins de Lledoners, els presos passaran la revisió mèdica i ingressaran al mòdul 2.

La presó de Sant Joan de Vilatorrada és una de les més modernes de les que disposa el Departament de Justícia. Va inaugurar-se fa deu anys i actualment acull prop de 700 interns.

Una vintena de persones convocades pel CDR de Manresa han rebut amb crits de 'Llibertat' els quatre presos independentistes que aquest dimecres han ingressat a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, poc abans de dos quarts de dues del migdia. Junqueras, Romeva i els 'Jordis' han arribat a dins de dues furgonetes, que anaven custodiades per vehicles de Mossos.

Els presos han arribat al centre penitenciari de Lledoners procedents de la presó de Brians II, on s'ha fet el canvi de custòdia entre Guàrdia Civil i Mossos. Prèviament, els presos havien fet nit a la presó aragonesa de Zuera, a Saragossa, després que dimarts deixessin el centre de Valdemoro, on van ser traslladats des d'Estremera i Soto del Real.

Segons fonts de Justícia, primer de tot els presos independentistes s'estaran unes hores al mòdul d'ingressos, dinaran, passaran un reconeixement mèdic i ingressaran al mòdul 2, on ja passaran la primera nit en cel·les individuals. En aquest mòdul actualment hi ha 93 persones i pràcticament tots els presos són persones amb condemna.

La presó bagenca està dividida en vuit mòduls penitenciaris i funciona a través d'un sistema pioner a tot Catalunya. En concret, la presó funciona amb un model de participació i convivència, en què els interns tenen un alt nivell de participació en la vida quotidiana a dins del centre. Els presos s'organitzen en comissions que s'escullen mitjançant una votació, i aquestes comissions poden fer propostes. Es tracta d'un sistema que està en marxa des de l'any 2012.

Per aquesta tarda hi ha convocada una concentració de suport als presos a les portes de Lledoners. La convocatòria l'ha fet Òmnium i l'ANC.