Cs, el PSC, CatECP i el PP van impulsar una comissió d'investigació al Parlament sobre el presumpte espionatge dels Mossos d'Esquadra a periodistes i polítics contraris a la independència de Catalunya.

El text registrat a la Cambra i recollit per Europa Press demana a la Mesa aprovar «necessàriament i obligatòriament la creació d'una comissió d'investigació sobre l'espionatge a periodistes i polítics per part del Govern».

La petició està signada per Cs, el PSC, CatECP i el PP: en presentar-la almenys tres grups, s'aprovarà sense passar pel ple, segons el que s'estableix en l'article 67.3 del reglament del Parlament.

La diputada del PSC Assumpta Escarp ha declarat als mitjans que han registrat el mateix text que ja van presentar i que el ple va rebutjar pel vot contrari de la majoria independentista, però que aquesta vegada ho han fet a través d'aquest article del reglament perquè crear la comissió sigui obligatori.

Tornar-la a demanar

Crear una comissió d'investigació a través d'aquest mecanisme impedeix que els grups que l'han presentat puguin tornar a demanar crear una altra comissió d'investigació durant tot l'any, i per això en un primer moment aquests grups van preferir aprovar-ho a través del ple.

Escarp va assenyalar que, un cop creada, s'haurà d'aprovar un pla de treball i les compareixences, per la qual cosa hauran de tornar a negociar amb els grups independentistes, i espera que no la bloquegin.

«Fil de negociació»

«Es tracta d'aprofitar aquest fil de la negociació perquè s'ampliï la comissió però que no es faci malbé», ha reclamat, encara que ha dit que ho veu difícil.

La petició exposa que els Mossos van destinar efectius a «seguiments, intercepció de comunicacions i escoltes» a polítics i periodistes contraris al procés independentista, i recorden que el 26 d'octubre diverses furgonetes dels Mossos van ser interceptades quan anaven a destruir documentació en una incineradora.

Per això, consideren necessari crear aquesta comissió per «dilucidar l'abast i les conseqüències d'aquests fets».

També estableix que els objectius de la comissió són determinar els casos en els quals va haver-hi presumptament espionatge polític, identificar-ne els responsables i aclarir els fets amb informació rellevant i amb les compareixences dels seus responsables, entre d'altres.