El Ministeri d'Afers exteriors, UE i Cooperació va enviar a tots els ambaixadors d'Espanya a l'estranger el discurs que va pronunciar el representant a Washington, Pedro Morenés, per rebatre les paraules del president català, Quim Torra, sobre la situació a Catalunya, «per dir-los que en qualsevol ocasió en la qual es produeixi una situació semblant reaccionin exactament de la mateixa manera».

Així ho va relatar el titular d'aquest Ministeri, Josep Borrell, en la Comissió d'Exteriors del Congrés, enfront d'un PDeCAT que va demanar el seu cessament. «Va fer el que havia de fer i va dir el que havia de dir perquè a més estava especialment instruït per a això. Assumeixo tota la responsabilitat de les seves paraules», va remarcar.

La topada amb Torra

La topada entre Torra i Morenés va tenir lloc durant la recepció oficial d'inauguració del festival cultural Smithsonian Folklife, del qual Catalunya va ser protagonista. En el seu discurs, Torra va parlar de «presos polítics» i «exiliats» i quan Morenés va usar el seu torn de paraula per rebatre-li les seves paraules va marxar de l'acte. Després de conèixer-se l'episodi, alguns ambaixadors espanyols en altres països van demanar una còpia de les paraules de Morenés i Exteriors va optar per enviar-la a tots.