El Govern central impugnarà al Tribunal Constitucional la moció aprovada aquest dijous pel Parlament català per ratificar-se en els objectius de la resolució independentista del 9 de novembre de 2015, que ja va ser suspesa pel mateix TC.

Així ho va anunciar la ministra portaveu de l'Executiu central, Isabel Celáa, que ha precisat que el recurs es presentarà tan aviat com el Govern central rebi el preceptiu informe del Consell d'Estat, que ja va ser sol·licitat.

Aquesta impugnació, va explicar Celáa, es fa «en defensa de la Constitució i de l'Estatut», i no pretén afectar la determinació que manté el Govern de seguir intentant una sortida política al conflicte a Catalunya.

La moció aprovada el dijous al Parlament amb els vots de JxCat, ERC i la CUP ratifica els objectius polítics d'una declaració anterior de 2015, per la qual es proclamava l'inici d'un procés unilateral de creació d'una República catalana independent en què es desobeiria (no hi hauria subordinació, segons el seu llenguatge) la resta d'institucions espanyoles, entre aquestes el TC.

Abans de conèixer la resposta del sector independentista al recurs, Celáa subratllava que, amb independència de l'anunciat recurs, l'Executiu central manté «grans esperances» que surti bé la trobada programada entre el president Pedro Sánchez i el cap de la Generalitat, Quim Torra, aquest dilluns 9 de juliol al Palau de la Moncloa.

El Govern ha lamentat aquest divendres la decisió del Govern central d'impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) la moció del 9-N que va aprovar aquest dijous el Parlament: «No és una bona notícia a tres dies de la reunió» entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez.

Fonts de l'entorn del president català consultades per Europa Press han defensat «la sobirania» del Parlament per aprovar el que estimi oportú, i han argumentat que en la Cambra ha de poder debatre's de tot sense risc al fet que acabi impugnat davant l'Alt Tribunal.

«Objectius democràtics»

A més, assenyalen que no haurien de poder-se «perseguir objectius polítics que són democràtics» (la independència) i consideren que la pròpia doctrina del TC afirma que els mètodes sí són impugnables, però els objectius com els que conté la moció no.

Abans de conèixer-se la decisió del Govern central, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ja havia defensat que la moció no presenta problemes legals i que l'única cosa que fa és reiterar que JxCat, ERC i la CUP volen «aconseguir la independència».

Artadi també ha confiat que l'Executiu central no la impugnaria: «Seria una constatació que no hi ha molta diferència entre el Govern actual i l'anterior», però uns minuts després de la seva intervenció s'ha confirmat la impugnació.

Sánchez té intenció de presentar en aquesta trobada a Torra una agenda carregada d'iniciatives i projectes que interessen «la totalitat» dels catalans, i que tenen a veure amb inversions en aquesta comunitat, transferències i amb la intenció de reduir la quantitat de litigis al TC que enfronta l'Estat amb Catalunya.

Tots aquests temes, que va refusar desgranar abans de dilluns que ve, podran desenvolupar-se en comissions bilaterals entre el Govern espanyol i la Generalitat previstes en l'Estatut i que romanen inactives des de 2011.

«Portem força, il·lusió, fermesa amb relació a aquesta reunió i esperem la reciprocitat», va resumir la portaveu Isabel Celáa, que ha esperat que així ho entenguin la resta de forces polítiques a Catalunya i decideixin transitar per la mateixa setmana al costat de l'Executiu espanyol.