El president català, Quim Torra, es reunirà demà dilluns amb el cap del govern central, Pedro Sánchez, per plantejar-li el «dret a l'autodeterminació» de Catalunya, una cita en la qual espera trobar un president espanyol «amb voluntat de parlar de tot» i no el que va donar suport al 155. Torra, que va acudir ahir al cementiri de Sant Feliu de Guíxols per fer una ofrena floral a la tomba del que va ser president de la Generalitat a l'exili Josep Irla, va llançar el missatge que «ja n'hi ha prou de judicialitzar la política», després que Madrid hagi anunciat la impugnació davant el Tribunal Constitucional (TC) de la moció independentista aprovada pel Parlament. El president Quim Torra, després de participar en un acte carregat de simbolisme, va qualificar de «mala notícia» aquesta decisió d'acudir al Tribunal Constitucional.

El president català, que demà es veurà a Madrid amb Pedro Sánchez, va desitjar que la seva posició respongui a la d'un «PSOE que sap que ha arribat a la presidència amb el vot d'unes determinades majories». En aquest sentit, Quim Torra va preguntar-se si trobarà un Sánchez amb «voluntat de parlar de tot» o el que va donar la seva aprovació «a l'article 155». «Si estem davant un conflicte polític allò que anem repetint és que, per favor, la política se substanciï i es debati fent política», va afegir Torra.

Per al president del govern català, la suposada judicialització «no passa a cap país del món» i espera que, en la reunió de dilluns, encara que es parteix «de posicions molt allunyades», es demostri «el tarannà negociador i la voluntat de diàleg».

En tot cas, Quim Torra va deixar clar que ell partirà «del dret a l'autodeterminació i de la sobirania del Parlament» i va criticar la impugnació de la moció, que no ho va ser per part del PP quan es va ratificar el 2016.

«Parlarem sobre el debat que hi ha a Catalunya, que és com exercim el nostre dret a l'autodeterminació», va insistir Quim Torra, que sustenta la seva posició en el referèndum de l'1-O prohibit pel Tribunal Constitucional i en la declaració d'independència efectuada el 27-O.

El president justifica aquest dret en el fet que els ciutadans el van defensar «amb els seus propis cossos», però també en la sentència del tribunal internacional de justícia sobre el cas de Kosovo, «que diu literalment que no hi ha obstacle a la declaració d'independència dels països sempre que es faci de manera pacífica i democràtica».

La clau per a Quim Torra és que no s'analitzi el problema «dins de la gàbia de la Constitució» i va criticar la ministra de Defensa, Margarita Robles, «apel·lant que els defensors de la Constitució són l'Exèrcit i la Guàrdia Civil». «Jo pensava que eren els ciutadans votant», va indicar Torra, que reclama «respostes a les exigències que planteja el poble de Catalunya». El president català visitarà Escòcia dimecres que ve en viatge oficial i va preguntar-se si algú s'imagina els votants del referèndum d'independència que va tenir lloc allà «apallissats» per la policia britànica. El president Quim Torra va fer extensiu aquest pensament a com es veuria si hi hagués «algun polític escocès a la presó o exili per haver permès aquell referèndum» o si algú és capaç de veure «la Reina Isabel fent un discurs com el del Rei d'Espanya el 3-O».