09 de juliol de 2018
09.07.2018

La Generalitat va desviar 4,7 milions per al procés independentista

Informes en poder del jutge Llarena provarien que la malversació va ser molt superior als 2,1 milions imposats com a fiança en qualitat de responsabilitat civil als 14 exmembres del Govern processats

08.07.2018 | 23:43
El jutge Pablo Llarena, en una foto d´arxiu.

La Generalitat de Catalunya hauria desviat més de 4,7 milions d'euros de diners públics per a l'organització del procés independentista que va culminar en el referèndum de l'1 d'octubre, segons els informes en poder de l'instructor de la causa al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i que provarien la malversació de fons públics. Així ho revelen les nombroses anàlisis encarregades pel magistrat, que oferirien, per tant, xifres molt superiors als 2,1 milions d'euros que Llarena ha posat de fiança en qualitat de responsabilitat civil als 14 exmembres del Govern processats en aquesta causa per cobrir la indemnització fixada en una eventual condemna.

El jutge va decidir fixar aquesta fiança perquè l'ordre de processament es va dictar el passat 21 de març, però la investigació no ha acabat, ja que encara no s'ha tancat la instrucció. Per tant, si alguna de les acusacions –Fiscalia o Vox– reclama que s'incrementi aquesta quantitat tenint en compte els últims informes, Llarena podria acordar-ho.

Des que es va obrir la causa, els investigadors de la Guàrdia Civil han anat presentant informes a l'instructor amb la finalitat d'acreditar els delictes pels quals han estat processats 14 exmembres del Govern de Puigdemont, els integrants de l'antiga Mesa del Parlament i altres diputats catalans: rebel·lió, malversació i desobediència.

Si bé les primeres proves lliurades al jutge es van centrar més en la «violència» que, segons els investigadors, va envoltar determinats episodis del procés independentista, així com la desobediència mostrada en prendre decisions en contra de les sentències del Tribunal Constitucional, en les últimes setmanes Llarena ha tingut accés a informes que podrien acreditar la malversació de fons públics.

La primera vegada que la Guàrdia Civil va fer una detallada anàlisi del cost que va suposar l'organització del procés independentista i la preparació del referèndum de l'1 d'octubre va ser en un informe que es va conèixer el passat 5 de juny –però que es va lliurar al magistrat un mes abans– en el qual s'acreditava que la Generalitat va comprometre 3,26 milions d'euros, dels quals n'havia pagat 1,58 milions i té pendent d'abonament 1,66 milions.

Aquesta xifra de 3,2 milions va incloure per primera vegada els 1,3 milions d'euros que es van utilitzar per rehabilitar la nau annexa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) amb la finalitat d'acollir el call center del referèndum d'autodeterminació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook