La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, va assegurar que «a dia d'avui no hi ha cap canvi en la posició» de la Fiscalia respecte als casos oberts sobre el procés català i ha expressat el seu «suport» a tots els fiscals que han estat actuant en aquestes causes i que, ha defensat, ho van fer amb «absoluta professionalitat».

Així ho va manifestar ahir a Santander a preguntes de la premsa sobre informacions que apunten a una possible rebaixa de les penes als polítics catalans presos pel referèndum de l'1 d'octubre si reconeixen els delictes, aspecte que la fiscal general ha negat.

«No s'ha formulat cap escrit d'acusació, de manera que no es pot parlar llavors de cap rebaixa de res», va dir Segarra, que va detallar que el pròxim que farà la Fiscalia és precisament «formular la qualificació».

I ho farà, va avançar, «quan ens donin els trasllats i és de suposar que serà en dates pròximes perquè sembla que aquesta ja està gairebé conclòs el sumari». «Però només podem parlar que formularem el nostre escrit d'acusació al moment processal pertinent», va postil·lar.

Segarra va assegurar que en els procediments oberts pel referèndum a Catalunya «no hi ha cap novetat» i «segueixen el seu curs» tant en la causa que instrueix el Suprem contra els delictes de rebel·lió, sedició i malversació pels quals estan presos diversos polítics independentistes, com la causa que porta l'Audiència Nacional per sedició i organització criminal en la qual estan imputats l'excap dels Mossos Josep Lluís Trapero i la seva cúpula.

Trasllat per qualificar

«Al moment en què tinguem trasllat per qualificar, bé en la causa del Tribunal Suprem o bé la de l'Audiència Nacional, doncs anirem posicionant-nos i explicarem les actuacions que duguem a terme, però a dia d'avui no hi ha cap canvi respecte a la posició que ha mantingut la Fiscalia», va apuntar Segarra.

L'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Simon Manley, va assegurar ahir que el procés de l'euroordre que té sobre la taula un tribunal escocès sobre l'exconsellera Clara Ponsatí dins de la instrucció del Tribunal Suprem per l'1-O no afecta les relacions amb Espanya. En una conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per La Vanguardia, l'Associació Espanyola de Directius (AED) i la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País, va assegurar que respecten la independència de la justícia: «Serà una decisió de la justícia escocesa, nosaltres respectem la separació de poders».